Header Ads

02- Adıyaman Milli Parklar

 


Gölbaşı Gölleri Tabiat Parkı
Çadır 90 , Karavan 100

Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesi sınırları içerisinde yer alan Gölbaşı Gölleri Tabiat Parkı 2011 yılında Tabiat Parkı olarak ilan edilmiştir. Azaplı Gölü ve İnekli Gölünü kapsayan Gölbaşı Gölleri Tabiat Parkı, 2080 hektar alan büyüklüğü ile adından sıkça söz ettirmektedir. Yonca, kızılçam, servi, meşe, menengiç, kedi otu ve sazlık türleri Gölbaşı Gölleri Tabiat Parkı’nın ormanlık sahasını oluşturmaktadır. Adıyaman‘da ailenizle veya arkadaşlarınızla gününüzü değerlendirebileceğiniz nadir bölgelerden bir tanesi olan Gölbaşı Gölleri Tabiat Parkı sizleri bekliyor.

Gölbaşı Gölleri Tabiat Parkı ile Adıyaman kent merkezi mesafesi 65,7 kilometredir. Gölbaşı ilçe merkezinde yer alan Gölbaşı Gölleri Tabiat Parkı’na ulaşım sağlamak için; Gölbaşı’na giden servis ve diğer ulaşım araçlarına binebilirsiniz. Gölbaşı Gölleri Tabiat Parkı, Gölbaşı Devlet Hastanesi’nin karşı tarafında yer almaktadır. Kendi aracınız ile Gölbaşı Gölleri Tabiat Parkı’na giderseniz, Adıyaman – Gölbaşı rotasını izleyerek kolay bir şekilde Gölbaşı Gölleri Tabiat Parkı’na ulaşabilirsiniz.

Konum Bilgisi: https://goo.gl/maps/e9orb1Msc69yXBT9A

Nemrut Dağı Milli Parkı
Çadır 100, Karavan 120

Adıyaman’ın Kahta ilçesi sınırlarında yer alan Nemrut Dağı hakkında merak edilen sorulara blogumuzda yanıt verdik. 2.150 metre yüksekliği bulunan ve Ankar dağları yakınlarında Toros dağı bölgesinde bulunmaktadır. 1986 yılılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilen Nemrut Dağı günümüzde yerli ve yabancı çok sayıda kişi tarafından ziyaret edilmektedir. 1988 yılında alınan kararla Milli Park olarak ilan edilen Nemrut Dağı Milli Parkı, ülkemizin en yüksek bölgelerinden bir tanesidir. Nemrut Dağı, yaz ve kış sezonunda düzenlenen çeşitli turlar ile ziyaret edilmektedir. Türkiye’de gezilecek yerler arasında yer alan Nemrut Dağı’nı günübirlik turlar, konaklamalı turlar veya kendi aracınız ile ziyaret edebilirsiniz. 

Nemrut Dağı geçmiş dönemde Komagene olarak bilinmektedir. Söz konusu alanda arkeolojik kalıntılarda bulunmaktadır. Nemrut Dağı Milli Parkı içerisinde; Antiochos tümülüsü, Eskikale, Cendere Köprüsü, Karakuş Tepesi ve dev heykeller bulunmaktadır. Ayrıca Nemrut Dağı’nın batı ve doğu teperinde, Komagene Krallığının kralı Antiochos heykeli ve tanrı tanrıça heykelleri bulunmaktadır. Heykellerin hemen yan tarafında da kartal heykelleri bulunmaktadır. Nemrut Dağı’nın batı tepesinde, aslanlı horoskop bulunmaktadır.

Aslan üzerinde 3 adet yıldız bulunmaktadır. Söz konusu yıldızlar; Jüpiter, Merkür ve Mars gezegenlerini temsil etmektedir. Ayrıca bu Aslan horoskobu, tarihte bilinen en eski horoskoptur. Nemrut Dağı’nda yer alan heykeller; komagene ülkesinin sanat anlayışı, pres sanatı ve helenistik yapı anlayışına uygun olarak yontulmuştur. Bu detayları inceleyecek olursak; Nemrut Dağı’na doğu ve batı uygarlığının zirvesi demek yanlış olmayacaktır.

Kommagene Krallığının kralı Antiochos Theos, Milattan Önce 62. yılda Nemrut Dağı tepesine çok sayıda Pers tanrısı ve Yunan tanrısı heykelini yaptırmıştır. Ayrıca kralın, kendisine ait mezar ve tapınağı da, Nemrut Dağı’na yaptığı biliniyor. Nemrut Dağı’nda 1981 yılında Alman mühendis Karl Sester tarafından kazı çalışmaları yapılmıştır. Ancak yapılan çalışmalarda Kommagene Krallığının kralı Antiochos Theos’un mezarı bulunamamıştır. 1988 yılında Milli Park olarak ilan edilen bölge koruma altına alınmıştır.

Ülkemizin en değerli bölgelerinden olan Nemrut Dağı, Adıyaman şehir merkezine 73,2 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Adıyaman – Diyarbakır yolu üzerinden ulaşım sağlayabileceğiniz Nemrut Dağı’na yapılacak yolculuk 1 saat 30 dakika sürecektir. Nemrut Dağı, Kahta ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Nemrut Dağı ile Kahta ilçesi arasında yapılacak yolculuk 1 saat sürecektir. İlçe merkezine yaklaşık 41 kilometre uzaklıkta yer alan Nemrut Dağı’nda keyifli vakit geçirebilirsiniz. Nemrut Dağı, yerleşim yeri olarak; Kayadibi Köyü’ne çok yakın konumdadır.

Nemrut Dağı’na gitmek için havayolu veya karayolunu kullanmak mümkündür. Adıyaman Havalimanı’na uçak ile geliyorsanız, araç kiralaması yaparak veya özel transfer hizmeti sunan araçlar ile Nemrut Dağı’na ulaşım sağlayabilirsiniz. Adıyaman’a otobüs ile geliyorsanız, yine aynı şekilde Nemrut Dağı’na çok kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz.

Adıyaman Otogarı ya da Kahta Otogarı’nda indikten sonra, Nemrut Dağı’na düzenlenen turlara katılarak, ulaşım sağlayabilirsiniz. Dileyenler, otogarlardan veya şehir merkezinden araç kiralaması da yapabilirler. Nemrut Dağı’na toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlanamamaktadır. Sadece Nemrut Dağı’na düzenlenen turlar ile toplu ulaşım sağlanabilir. Onun haricinde konaklama yapacağınız otelin transfer hizmeti araçları, kiraladığınız araçlar ya da kendi aracınızla Nemrut Dağı’na ulaşım sağlamanız gerekmektedir. Nemrut Dağı, Malatya il sınırında yer almaktadır.

Nemrut Dağı, Dünya genelinde büyük bir üne sahiptir. Her yıl milyonlarca ziyaretçi Nemrut Dağı’na akın etmektedir. Nemrut Dağı tarihi geçmişi ve kültürel mirası açısından mutlaka ziyaret edilmesi gereken bölgelerden bir tanesidir. Nemrut Dağı’nda güneşin doğuşuna ve güneşin batışına eşlik etmek mümkündür. Nemrut Dağı’na gittiğinizde, Nemrut Dağı Ulusal Parkı’nı, Kahta Kalesi’ni, Karakuş Tümülüsü’nü, Cendere Köprüsü’nü ve Arsemia Antik Kenti’ni görmeden gelmeyin.

Nemrut Dağı Heykellerinin İsimleri

Nemrut Dağı’nı maksimum gezme süresi 30 dakika. Fotoğraf çekimi ve anı ölümsüzleştirmek gibi detaylarla, gezi süresi 1 saate kadar çıkabiliyor. Nemrut Dağı’nın sembolü haline gelen heykeller, Nemrut Dağı’nın batı terasında ve Nemrut Dağı’nı doğu terasında bulunuyor. Heykellerin tam orasında da tümülüs yeralmaktadır. Heykellerin normal boylarının 7 metre ile 9 metre arası olduğu ifade ediliyor. Ancak ne yazık ki günümüzde sadece heykellerin kafalarını inceleme şansımız var.

Nemrut Dağı’nda yer alan heykellerin isimleri ise sırasıyla şu şekildedir;

  • Kral Antiokhus (Theos)
  • Herakles (Ares-Artagnes)
  • Zeus (Oromasdes)
  • Fortuna (Kommagene tanrıçası)
  • Apollo (Mithras)

Nemrut Dağı’nı keşfedilme hikayesi 1881 yılına uzanıyor. Diyarbakır ve bölgesinde yapılan yol çalışmaları esnasında, Karls Sester tarafından Kommagene Krallığı’ndan kalma eserlere ulaşılmış. Ancak Kommagene Krallığı kimsenin aklına gelmediği için, Asurlulara ait olabileceği düşünülmüş. Yapılan çalışmalar ve Grekçe kitabelerde de belirtildiği üzere, Nemrut Dağı’nda bulunan heykellerin ve yapıtların; Kommagene Krallığı’na ait olduğu belirlenmiş.

Nemrut Dağı, Anadolu’da bulunan en önemli yanardağlardan bir tanesidir. Yazılı kaynaklarda bulunan bilgilere göre; Nemrut Krateri’nin son olarak 1411 yılı ve 1441 yıllarında faaliyet gösterdiği ifade ediliyor. Nemrut Dağı’nın günümüzde ki görünümüne ulaşmasının; 100 bin sene öncesinde meydana gelen büyük patlamaya dayandığı belirtiliyor.

Nemrut Dağı’nda Yapılması Gerekenler

  • Yiyecek ve içeceklerinizi yanınızda götürerek piknik yapabilirsiniz
  • Güneşin doğuşunu izleyebilirsiniz
  • Güneşin batışını izleyebilirsiniz
  • Tarihi yapıtları ve heykelleri fotoğraflayabilirsiniz
  • Trekking aktivitesi gerçekleştirebilirsiniz

Nemrut Dağı Milli Parkı, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından alınan kararla ücretli oldu.

Nemrut Dağı’na Yakın Konaklama Mekanları

Nemrut Dağı’na günübirlik ziyarette bulunan kişi sayısı yok denecek kadar azdır. Genelde konaklamalı olarak ziyarette bulunan misafirler, Nemrut Dağı’na yakın otel ve pansiyon arayışına giriyorlar. Nemrut Dağı’na yakın konumda Gölberan ve Kayadibi arasında birkaç otel ve pansiyon bulunuyor. Bu işletmeler haricinde Kahta ilçesinde ya da Adıyaman şehir merkezinde bulunan otel ya da pansiyonlar tercih edilebilir. Kahvaltı dahil oteller veya sadece konaklama yapılabilecek oteller Nemrut Dağı’na yakın konumda yer almaktadır. Bütçenize ya da tatil planınıza uygun olarak, Nemrut Dağı otellerini tercih edebilirsiniz. Nemrut Dağı’na kamp yapılmamaktadır. Yakın bölgede bungalov ev ve kır evi gibi işletmelerde mevcut değildir.

Hiç yorum yok

Tema resimleri kelvinjay tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.