Header Ads

07- Antalya Milli Parkları

 


Güver Kanyonu

Güver Uçurumu Kanyonu Antalya ve çevresine gelen her doğa severin mutlaka görmesi gereken gizli köşelerden biridir. Antalya kamp alanları arasında bulunan Güver Uçurumu Kanyonu muhteşem manzarasıyla sizleri bekliyor. Antalya Korkuteli Kara yolu üzerinde. Döşemealtı İlçesinde bulunuyor. Karstik kayalar üzerinde oluşmuş vadi, 2 km uzunluğa, yaklaşık 30 metre genişliğe ve 115 metre yüksekliğe sahip. Tahminen 1 milyon yılda oluştuğu düşünülen kanyonun içinden toplamda 3 ayrı çay akıyor. Güver Çayı, Karaman Çayı ve Gürkavak Çayı. Yazları su çekilse de kış aylarında akıyor.

Konaklama yeri bulunmayan kanyonda, çok sayıda seyir noktası var ama en güzeli için Panoramik Antalya görüntüsünü izlemek isteyenler Güver Uçurumu Kanyonu’nun son kısmına gitmelidir. Piknik alanı geçici süre kapalı olduğu için alanın girişinde görevli bulunmuyor yani ücretsiz. Antalya’da günü birlik yürüyüş, bisiklet gezintisi ve kamp yapmak için uygun. Az insan tarafından bilindiği için uçurumun olduğu bölge sakinliğiyle huzur veriyor.

Güver Uçurumu Kanyonu Ulaşım: Sosyal medyada Güver Uçurumu Kanyonu fotoğraflarını gören herkes buraya nasıl gidileceğini merak ediyor. Antalya çıkışında Korkuteli sapağından 7 km sonra (Antalya-Korkuteli Karayolu) gelen döner kavşakta (Antalya yönünden geldiğinizde) “Güver Uçurumu” tabelasını göreceksiniz. Bu kavşaktan geri dönerek yan yola girip “Düzler Çamı Milli Parkı” girişinden girmeniz gerekmektedir. Girişten sonra orman içinde toprak bir yoldan yaklaşık 3,5 km gittikten sonra kanyona ulaşıyorsunuz. Güver Uçurumu Kanyonu Antalya şehir merkezine 20 km uzaklıktadır.

Giriş tamamen ücretsiz bir şekilde yapılır. Piknik yapmak veya kanyonda gezmek isteyenler tatlı su imkanının olmadığını bilerek hazırlıklı gelmelidir. Kamp alanları arasından seçim yaparak grup şeklinde gelmek de mümkündür. Bunun için hazırlıklı olmanın faydalı olduğu kesindir. Resim yakalamak isteyenler veya uçurumun kenarında kamp yapmak isteyenler için doğal ortamlar sunan bir yer olduğundan dolayı değerlendirilmelidir.

Konum Bilgisi

Altınbeşlik Mağarası Milli Parkı

Milli park ilan edilen bölgenin koruma altına alınmasıyla dünyanın en tipik mağara morfolojisine sahip Altınbeşik mağarası ve çevresi, Antalya turizmi açısından önemli bir merkez haline gelmiştir.

Milli park içerisinde piknik yerleri, yürüme yerleri ve spor yapabilmek için çeşitli aletlerin yer aldığı noktalar yer alıyor. Bu milli parkı özel ve gizemli kılan en önemli şey ise, Altınbeşik mağarasına ev sahipliği yapmasıdır.

Milli park sınırları içerisinde; kafeler de yer alıyor. Çeşitli ihtiyaçların karşılanabileceği kafeler belediye işletmesi olarak hizmet sunuyor. Bu nedenle çay, simit ve benzeri ürünler oldukça ucuzdur.

Orta Toroslara ait mağara karstik özellikleri dikkat çekiyor. Yine karstik minerallerden oluşan bir gölün üzerinde yükselen mağaranın ilk 200 metrelik kısmı alt seviyeyi oluşturuyor.

200 metreden sonraki kısımları ifade eden üst bölümde değişik karstik sarkıt ve dikili taşlar bulunuyor. 3 kattan meydana gelen mağaranın kesinlikle görülmesi icap eden kısımlarını üst katlardaki doğal sarkıt ve dikitler meydana getiriyor.

Türkiye’deki mağara turizminin giderek gelişmesine binaen Antalya turizmine de kazandırılan mağarayı diğerlerinden ayıran en büyük özellik; mağara girişine ve alt seviyesinden üst bölümüne çıkılabilmesi için botların kullanılmasıdır.

Bu aşamada, milli parkın yer aldığı Altınbeşik civarında botlar ve botları süren görevliler yer alıyor. Botlara can yeleği takarak biniliyor ve kesinlikle göle girilmesi yasaktır.

Botlarla mağara girişi ve alt kısım geziliyor. Daha sonra ise, üst katları rahat gezebilmek adına mağara içerisinde yapılan kulelere çıkılıyor.

Rahat ve güvenli bir gezinti sağlanabilmesi için mağara içi olabildiğince aydınlanmış ancak bu aydınlığın mağara gizemini bozmaması için dikkat edilmiş.

Daha çok yürüme parkurlarına kurulan ışıklandırma sistemi, mağara içerisindeki gizemli atmosferi bozmazken; güvenli bir gezintiyi mümkün kılıyor.

Mağaranın alt katında su altı zenginliklerimizin bir örneğini teşkil eden kaynaklar var. Bu kaynaklar, şifalı su olarak da bilinen kaplıcalara akıyor.

Mineral açısından zengin su kaynaklarının çıkış yerlerini daha önce görmeyenler için de mağara gezintisi farklı bir deneyim ifade edebilir.

Mağaranın estetik bir zenginliğe sahip olmasını sağlayan dikit ve sarkıtların yanı sıra; karstik yapın meydana getirdiği irili ufaklı travertenler de mağara bir büyü kazandırıyor.

Ziyaret saatleri: Mağaraya girişler 09:00 başlıyor. En son giriş ise, 15.30’dur. Hafta içi, pazartesi hariç her gün açıktır.

Adres: Ürünlü, Antalya,İbradi ilçesi, Pk: 07680 – İbradı / Antalya

Nerede?: Milli park ve mağara, Antalya’nın Aydınkent ilçesine çok uzak değildir. Yaklaşık 7 km uzaklıktaki altın parkın büyüklüğü 1156 hektar.

Birkaç tane de girişi bulunuyor. Giriş yerlerinde de otopark var. Milli parka ulaşmak için Ürünlü Köyü yoluna girilmesi icap ediyor. Bu köyün güneydoğusunda milli park yer alıyor.

Konum Bilgisi

Güllük Dağı -Termessos Milli Parkı

Anadolu’daki Antik şehirler içerisinde en iyi korunanlardan birisi de Termessos antik kentidir. Yerleşim biçimi ve savunma sistemleri açısından bakıldığında doğanın olanaklarının en iyi şekilde kullanıldığı görülen Termessos antik kenti milli parka da adını vermektedir.

Toros dağlarının eteklerinde bulunan park 6.700 hektar alana sahiptir ve 3 Kasım 1970 yılında Milli park ilan edilmiştir.

Antalya’nın düzlüklerini oluşturan traverten düzlüklerinden sonra, Güllük Dağı yamaçlarından yükselerek yaklaşık 1050 rakımda bulunan Termessos şehri’ni savaşçı kimlikleriyle bilinen ve Anadolu’nun yerli halklarından olan Solimler’in kurduğu bilinmektedir.

Termessos’ta bulunan kalıntıların en eskileri Hellenistik devre ait olan mezarlardır. Diğer kalıntıların ise Roma dönemine ait olduğu bilinmektedir.

Alanda bulunan kalıntıların en önemlileri; kuleler, şehir surları, Hadrian kapısı, agora, tiyatro, odeon, kral yolu, şehrin suyunu sağlayan sarnıçlar kemerler ve drenaj sistemleri ile zengin süslemeli mezarlardır.

Güllük Dağı’nın dik yamaçlarında hakim olan Akdeniz bitki örtüsü, nesli tehlike altında olan hayvanları barındırmaktadır.

Antik kent çevresinde vadiler, kanyonlar ve tepeler yer almaktadır. Bunlardan en önemli olanı 600 metre yüksekliğe kadar ulaşan Mecine Kanyonu‘dur.

Termessos antik kentini ve müzeyi ziyaret edilebilirsiniz.

Ziyaretçi Tanıtım Merkezinden park hakkında bilgi alabilirsiniz.

Günübirlik kullanım alanlarında piknik yapabilir, doğanın keyfini çıkarabilirsiniz.

Hem tarihi alanları ziyaret edip hem de doğa yürüyüşü yapabilirsiniz.

Tarihi alanları ve doğa güzelliklerini fotoğraflayabilirsiniz.

Bisikletiniz ile tarihi alanlara gitmek daha kolay olabilir. (Antik Kent biraz uzak kalıyor)

Amfi tiyatroyu da mutlaka görmelisiniz.

Ziyaretçi merkezi, Tarihi alanlar, Mesire alanı, Çocuk oyun alanı, Wc, Çeşme, Otopark alanı, Bebek bakım odası, Mescit, Piknik alanı, Piknik masaları ve Mangal üniteleri bulunmaktadır.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Milli park alanında kamp kurulmasına izin verilmemektedir.

Antalya ili Korkuteli ilçesi sınırları içerisinde bulunan Milli Park Antalya il merkezine yaklaşık 34 km Korkuteli ilçe merkezine 48 km mesafededir.

Şahsi aracınızla ulaşım sağlayacaksanız Antalya-Korkuteli karayolu üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.

Milli Parka direk ulaşım sağlayabileceğiniz herhangi bir toplu taşıma aracı bulunmamaktadır.

Antalya otobüs terminalinden Korkuteli minibüslerine binerseniz Milli Parklar yol ayrımında indikten sonra taksiyle! (otostop yaparak) yada 6 km yürüyerek ulaşılabilir.

Konum Bilgisi

İncekum Tabiat Parkı
Çadır 140 Tl Karavan 190 tl

Mersin’e 373 kilometre ve Muğla’ya 421 kilometre uzaklıkta bulunan tabiat parkının Antalya’ya olan uzaklığı ise; 109 kilometredir. Tabiat parkı bağlı olduğu Alanya ilçesine olan uzaklığı ise; 24 kilometredir. Şahsi aracı olan misafirlerin, Antalya şehir merkezi üzerinden yapacakları yolculuk 1 saat 30 dakika sürecektir. Dileyenler araç kiralayabilir ya da toplu taşıma araçlarını kullanabilir. Antalya şehir merkezinde ve ilçelerde otobüs, minibüs ve dolmuşlar ile tabiat parkına ulaşım sağlanabilmektedir.

Antalya’da yoğun olarak ziyaret edilen tabiat parkları arasında bulunan İncekum Tabiat Parkı giriş ücretleri merak ediliyor. Günübirlik gezi, günübirlik piknik ile beraber çadır kampı ve karavan kampı yapmak isteyenlerden talep edilen ücret ödenmek zorundadır. 

İncekum Tabiat Parkı kamp alanı içerisinde yer alan olanaklardan tüm misafirler faydalanabilmektedir. Tabiat parkı, denize yakın olması ve ulaşımının kolay olmasından dolayı sık sık ziyaretçi ağırlamaktadır. Tabiat parkı yaz aylarında tatilciler tarafından ziyaret edilirken, kış sezonunda ise; fotoğraf çekimi yapmak isteyen misafirler tarafından ziyaret edilmektedir. Tabiat Parkı içerisinde aileniz ve arkadaşlarınızla güzel zaman geçirebilmenize olanak sağlayacak etkinlik ve aktivitelere katılım sağlayabilirsiniz.

İncekum Tabiat Parkı’nda Neler Yapılır?

  • Aileniz ve arkadaşlarınızla piknik yapabilirsiniz
  • Çadır kampı ve karavan kampı yapabilirsiniz
  • Akdeniz’de yüzebilirsiniz
  • Doğa yürüyüşü yapabilirsiniz
  • Orman ve deniz manzaralı fotoğraflar çekebilirsiniz
  • Denizde tekne, sandal, bot ve kano gibi seçeneklerle turlayabilirsiniz
  • Hamak keyfi yapabilirsiniz
  • Bisikletiniz ile orman içerisinde gezebilirsiniz

İncekum Tabiat Parkı Hakkında Merak Edilenler

  • Ateş yakılabilir mi?
    Mangal ve barbekü yapmak istiyorsanız piknik alanlarını tercih edebilirsiniz.
  • Restoran ve kafe var mı?
    Evet. Kır lokantası ve restoran bulunmaktadır.
  • Tuvalet var mı?
    Evet. Tuvalet bulunmaktadır.
  • Market veya büfe var mı?
    Evet. Tabiat parkı içerisinde büfe bulunmaktadır.
  • Çocuklar için uygun mu?
    Evet. Çocuk oyun alanları bulunmaktadır.
  • Otopark var mı?
    Evet. Araçlarınızı park edebileceğiniz otopark bulunmaktadır.
  • Telefon ve internet çekiyor mu?
    Evet. Telefon ve internet çekmektedir.
  • Yabani hayvan riski var mı?
    Hayır. Bölgede yabani hayvan gözlemlenebilir ancak risk bulunmamaktadır.
Kocain Mağarası Tabiat Anıtı

1919 yılında keşfedilen, Türkiye’nin en büyük giriş ve galerisine sahip Kocain Mağarası, Döşemealtı ilçesine bağlı Ahırtaş Mahallesi’nde yer alıyor.

Anıtsal doğal oluşumları sayesinde tabiat tarihini; tarih öncesi buluntuları ve okunabilen yazıtlarıyla, Antalya ve çevresinin tarihsel geçmişini ve arkeolojisini yansıtan mağara, devasa sarkıt ve dikitleri ile tam bir doğa harikası. 

1990 yılında 1. derece Arkeolojik Doğal Sit Alanı ilan edilen mağaranın, Prehistorik Dönem’den Bizans Dönemi’ne kadar, bölge arkeolojisine ışık tutan bir tarihsel geçmişi bulunuyor. Okunabilir yazıtlarından, Erken Hristiyanlık Dönemi’nde, dini amaçlarla kullanıldığı anlaşılıyor. Keşfedildiği tarihlerde okunabilen 29 yazıttan bir kısmı, günümüzde okunamayacak durumda. 

Kendine özgü birçok özelliği barındıran mağaranın uzunluğu 633 metre. Yaklaşık 20 metre yüksekliğinde ve 75 metre genişliğindeki, bir uçağın geçebileceği boyuttaki giriş ağzıyla, Türkiye'nin en geniş mağara girişi olma özelliğini taşıyor. Derinlere indikçe bu genişlik, 100 metreye kadar varıyor. İlk 400 metreye kadar gün ışığı alabilen mağaranın tavan yüksekliği, yer yer 80 metreye ulaşıyor. İki büyük salondan oluşan mağaranın 125 metre içerisinde, dört bölmeli sarnıç yer alıyor.

Tavanından belli aralıklarla damlayan sular nedeniyle zemini oldukça kaygan olan mağarayı gezerken, uygun ayakkabı seçilmesi özellikle tavsiye ediliyor. 

Mağaranın içerisindeki büyüleyici sarkıt ve dikitler, bazı yerlerde birbirleriyle kaynaşmış halde görülüyor. Gizemli ve kasvetli atmosferi, görenleri soluksuz bırakacak nitelikteki çarpıcı doğal oluşumları ile mağara, doğanın eşsiz mucizelerine tanıklık edilmesini sağlıyor.

Konum Bilgisi

Köprüyolu Kanyon Milli Parkı

Akdeniz Bölgesi’nde yer almakta olan ve 1973 yılında milli park ilan edilen Köprülü Kanyon, Antalya’da gezilecek yerler ve kamp yapılacak yerler arasında yer almaktadır. Köprülü Kanyon’un 366.140 dekarlık bir alana sahip olduğu bilinmektedir. Isparta’nın Sütçüler ilçesi kanyonun başlangıç noktası olup bu ilçeden Antalya’ya kadar uzanan kanyon buradan denize dökülen Köprüçay Vadisi’dir. Kanyona adını Köprüçay Irmağı’nın üzerinde bulunan ve Roma Dönemi’nde inşa edilmiş bugün bilinen adı ile Oluk Köprü vermiştir.

Köprülü Kanyon Milli Parkı’nın yukarı bölgesinde Antik Selge şehrine ait kalıntılar bulunmaktadır. Köprüçay Vadisi alabakları ile ünlü olmasının yanında ülkemizde bulunan en popüler rafting alanları arasında yer alır. Park içerisinde kızılçam ve makilik alanlar yaygın olmakla birlikte 400 hektarlık bir alana yayılmış saf Akdeniz ormanları ile kaplı botanik özelliği ile eşsiz vadilerimiz arasındadır.

Antalya’nın Manavgat ilçesinde bulunan Köprülü Kanyon, Antalya’nın şehir merkezinden 80 km, Alanya’nın şehir merkezinden ise 114 km uzaklıkta yer almaktadır.

Köprülü Kanyon’un üzerinde yer almakta olan tarihi Oluk Köprü 22 metre uzunluğunda ve 35 metre yüksekliğindedir. Oluk Köprü’nün bir diğer özelliği ise kanyonda yer alan en sarp iki yakayı birbirine bağlamasıdır. Köprünün eninin 2.70 metre olması buradan bir aracın dahi çok zor geçmesine neden olmaktadır. Buraya aracı ile seyahat yapacak olan kişilerin bu durumu göz önünde bulundurması gerekir.

Köprünün manzarası ve tek gözlü taş kemer görüntüsü görülmeye değer güzellikler arasında yer almaktadır. Oluk Köprü aynı zamanda 1997 yılında Karayolları’nın yaptığı restorasyon ve çevre düzenlemesi ile günümüze kadar bozulmadan ulaşmıştır. Köprülü Kanyon’un en bilindik köprüsü Oluk Köprü olsa da kanyonda Büğrüm Köprü adından bir köprü daha bulunmaktadır ve her iki köprüde Roma Dönemi’nden kalma tarihi eserler arasında olma özelliği taşımaktadır. Oluk Köprü’nün daha çok dikkat çekmesi bu köprünün Büğrüm Köprüsü’nden daha büyük olmasından kaynaklanmaktadır. Büğrüm Köprü asıl usta tarafından yapılmışken, kemeri ile dikkat çeken Oluk Köprü ise ustanın kalfası tarafından inşa edilmiştir.

Kil, kumtaşı, konglemera ve kalker yamaçlarını içeren jeolojik yapısı sayesinde bölgede birbirinden farklı karstik yer şekli oluşmuştur. Köprülü Kanyon aynı zamanda Dünya Bankası uzmanları ile birlikte yürütülmekte olan BM GEF II Biyoçeşitlilik ve Doğal Kaynak Yönetim Projesi kapsamında Türkiye’nin 4 doğal kaynak alanından biridir.

Köprülü Kanyon’a ulaşan kişiler öncelikle bu doğa harikasının manzarasını en azından bir süre izleyebilirler. Sonrasında ise kanyonda yapabileceğiniz pek çok alternatif etkinlik bulunmaktadır. Bölgede yer alan tarihi alanları gezebilir ve çeşitli su sporları ile zaman geçirebilirsiniz. Köprülü Kanyon aynı zamanda binicilik, safari ve rafting gibi spor dalları ile ilgilenen kişiler için uygundur.

Köprülü Kanyon’a kişisel aracı ile gitmek isteyen kişiler için kanyona en kolay ulaşım Antalya merkezden yapılmaktadır. Bunun dışında bölgeye her geçen gün artan ilgi pek çok tur şirketinin de programına eklenmesini sağlamıştır. Dolayısı ile kanyonu ziyaret etmek ve burada zaman geçirmek isteyen kişiler günlük turlar ile ya da şehir de bulunan toplu taşımaları kullanarak bölgeyi ziyaret edebilirler.

Antalya merkezinden kanyona kişisel araçları ile gelecek olan kişiler önce Manavgat Antalya yolu üzerinden Serik yönüne gitmeleri gerekmektedir. Serik yolunda ilerlerken yol üzerinde Köprülü Kanyon’a olan yolculuğunuzda tabelalar size yönünüzü gösterecektir. Kanyona yaklaştığınızda turkuaz rengi ile Köprüçay yolun bir bölümünden sonra size eşlik edecektir. Köprüçay’ı takip ettiğinizde 10 dakika sonra Beşkonak ilçesinin merkezinde bulunan Köprülü Kanyona ulaşacaksınız. Kanyona geldiğinizi burada yer alan rafting işletmelerinden anlayabilirsiniz.

Köprülü Kanyon’da konaklamak isteyen kişiler için Antalya, Side ve Kemer gibi yakın bölgelerde dahil olmak üzere konaklayabileceği pek çok otel, motel ve tesis bulunmaktadır. Kanyondan uzaklaşıp il ya da ilçeye gitmek istemeyen kişiler için Köprüçay’ın kenarında bulunan bungalov evleri de tercih edebileceğini bilinmeli.

Köprülü Kanyon’un son zamanlarda turistik açıdan gelişmesi ve ilginin artması ile birlikte bölgede konaklama imkanı da artmıştır. Ağaç evler yapılmış ve konaklamak isteyen yerli ve yabancı turistlerin hizmetine sunulmuştur. Bunun yanında yine kanyon çevresinde pansiyon ve moteller bulunmaktadır. Kanyonun çevresinde kalmak ve doğa ile daha iç içe bir tatil yapmak isteyen kişiler ise çadır ya da kamp alanlarını da konaklama için tercih edebilir. Köprülü Kanyon kamp alanları bölgede oldukça popüler olmuştur.

Köprülü Kanyon’un doğal ve tarihi güzelliği konaklama tercihi ister nehir kıyısında çadır kurmak olsun isterse fıçı bungalov tarzı konaklama tercihi olsun herkesin ilgisini çekmektedir. Bu iki deneyimden birini tercih eden ve doğa ile iç içe vakit geçirmek isteyen herkes bölgeyi ziyaret edebilir.

Köprülü Kanyon’da yapılabilecek en güzel etkinlik şüphesiz raftingdir. Köprüçay’ın eşsiz güzelliği ile çocuk ya da yetişkin fark etmeksizin dileyen herkes rafting yaparak zaman geçirebilir. Köprüçay ırmak olmasına karşılık değişken yapısı onun rafting için elverişli olmasını sağlamaktadır. Rafting yapmak isteyen kişilerin 14 kilometrelik ırmaktaki macerası yaklaşık 2,5 saat kadar sürmektedir. Bölgenin rafting açısından önemli merkezler arasında yer alması nedeni ile yaklaşık 50 adet rafting firması tarafından hizmet verilmektedir. Rafting yapma imkanı veren pek çok firma aynı zamanda konaklama ve servis hizmeti de sunmaktadır. Rafting yapmak için bölgeye gidecek kişilerin daha çok Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarını tercih etmeleri gerekir.

Köprülü Kanyon’da en çok tercih edilen spor rafting olsa da bölgede bu spor dışında yapabileceğiniz pek çok spor dalı da bulunmaktadır. Diğer spor dalları arasında kano ve kanyoning, river yoga, tırmanış, oryantiring, olta balıkçılığı, cip safari, paintball, dağ bisikleti ve bisiklet turlarının yanı sıra trekking yer almaktadır. Bunun yanı sıra  yaban hayatı ve jeolojik yapı gözlemciliği yapılabilmektedir. Ayrıca Manavgat Şelalesi ve Antik Selge Kenti’ni gezerek buradaki doğal ve tarihi güzellikleri ziyaret edebilirsiniz.

  • Kamp alanı ücretli mi, ücretsiz mi?

Köprülü Kanyon’da kamp için ayrılmış pek çok alan bulunmaktadır. Kamp alanlarında fiyat değişiklik göstermekle birlikte kamp için ödeyeceğiniz fiyata size sunacakları hizmetlerin tamamı dahildir. Kamp ücretinin içerisinde sıcak duş, wc, mutfak, restorant, hamak, soyunma kabinleri, yakacak odun, mini market ve su üzerinde yer alan hamakların yanı sıra pek çok hizmet yer almaktadır. Dileyenler için Köprülü Kanyon’da ücretsiz kamp yapabileceğiniz kamp yerleri de vardır.

  • Bölgede işletme veya tesis var mı?

Bölgede kamp ve konaklama hizmeti sunmakta olan pek çok tesis ve işletme bulunmaktadır. Köprülü Kanyon’un önem kazanması ile birlikte bungalov ve ağaç ev tarzı pek çok konaklama alanı yapılmıştır.

  • Tuvalet ve duş var mı?

Konaklama için tesis ya da konaklama alanlarını tercih edecek olan kişiler için tesislerde sıcak duş ve tuvalet imkanı sunulmaktadır. Çadırda kamp tercih edecek olan kişiler için ise kamp alanında tuvalet ve sıcak duş imkanı kamp alanı tarafından sağlanmaktadır.

  • Elektrik var mı?

Kampta doğa ile iç içe tatil yapmak isteyen kişiler için elektriğin olup olmaması da önemli sorunlar arasında yer almaktadır. Kamp alanlarının tamamında elektrik bulunmakta olup işletme tarafından kamp alanı genel olarak aydınlatılmaktadır. Ancak çadır ya da karavana özel olarak elektrik isteyen kişilerin kamp görevlilerine ek olarak ödeme yapması gerekmektedir. Kampta yer alan şarj istasyonlarına da makul bir ödeme yapmanız gerekir.

  • Kamp alanında otopark var mı?

Kamp alanında konaklamayı tercih eden kişiler için kamp alanına yapacakları ödemenin içerisine dahil olan hizmetler içerisinde otopark da bulunmaktadır. Dolayısı ile bu hizmet bölgeye araçları ile gelecek olan kişilere sunulmuş ek avantajlar arasında yer almaktadır.

  • Bölgede yabani hayvan var mı?

Milli park içerisinde yaban hayatında yaşamakta olan hayvanlar arasında geyik, dağ keçisi, ayı, tilki, kurt, tavşan, sansar ve porsuk yer almaktadır. Kamp alanları güvenlik görevlileri tarafından korunduğu için milli park dışında yer alan kısımlarda bu hayvanları görme şansınız bulunmadığını bilmelisiniz.

  • Ateş yakılıyor mu, odun var mı?

Kamp alanlarında ateş yakılmasına izin verilmekte ve yakacak odun ihtiyacı da kamp görevlileri tarafından verilmektedir. Odun için bazı kamp alanlarında ücret ödemeniz gerekmektedir.

  • Büfe veya market var mı?

Kamp alanlarına 2 kilometre mesafede köy bakkalları bulunmaktadır. Ancak bu mekanlarda temel ihtiyaçlarınızı sınırlı bir şekilde karşılayabilirsiniz. Bu neden ile bazı ihtiyaçlarınızı tedarik ederek gelmeniz önerilebilir.

  • Deniz kampı mı, orman kampı mı, göl kampı mı?

Köprülü Kanyon bir ırmak olduğu için bu bölgede ırmak kampı için uygun alanlar bulunmaktadır. Irmak kampınız esnasında ise bölgede yer alan aktiviteler ile zaman geçirebilirsiniz.

Konum Bilgisi

Kurşunlu Şelalesi Tabiat Parkı

Antalya’nın Aksu ilçesine bağlı Kurşunlu Şelalesi Tabiat Parkı ile ilgili merak edilenleri paylaştık. Türkiye’de doğal özelliğini koruyabilmiş, nadir bölgelerden bir tanesi olan, Kurşunlu Şelalesi Tabiat Parkı giriş ücretleri merak ediliyor. 5960 dekar büyüklüğe sahip olan Tabiat Parkı şehir merkezine yakınlığından dolayı da yoğun olarak ziyaretçi akınına uğramaktadır. Kızılçam ağaçlarının ormanlık alanları oluşturduğu ve maki bitki örtüsünün hakim olduğu Tabiat Parkı içerisinde; su bitkileri ve bitki tünelleri de bulunmaktadır.

Antalya’da gezilip görülmesi gereken yerlerden olan Kurşunlu Şelalesi Tabiat Parkı içerisinde; bungalov, ahşap ev, pansiyon ve kır evi gibi konaklama imkanları bulunmazken, kamp yapılmaya da müsait değildir. Kamp yapmak isteyenler giriş kontrol noktasında görevli personelden bilgi alarak günübirlik aktivite için çadır kurabilir ancak konaklamalı olarak kamp yapılmamaktadır. Şelalenin düşmüş olduğu bölgeye yakın bir değirmen bulunmaktadır ve değirmenin 17. yüzyılda yapıldığı tahmin edilirken, 1980 yılına kadar kullanıldığı belirlenmiştir. Bunun yanı sıra; Kurşunlu Şelalesi Kanyonu, yaklaşık 2 kilometre uzunluktadır ve 40 metreye kadar varan büyük bir derinliğe sahiptir.

Antalya şehir merkezine 20,7 kilometre uzaklıkta bulunan Tabiat Parkına kent merkezinden yapacağınız yolculuk 20 dakika sürecektir. Aksu ilçesine bağlı olan Tabiat Parkının, Aksu ilçe merkezine olan uzaklığı ise; 7,2 kilometredir ve ilçe merkezinden yapacağınız yolculuk ise; 10 dakika sürecektir. Şehir merkezinden Aksu ilçesine toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağladıktan sonra, Aksu ilçe merkezinden 7 kilometrelik yolculuk için taksi tutabilirsiniz. Dileyenler araç kiralaması yapabilirler.

Kurşunlu Şelalesi Tabiat Parkı’nda Yapılabilecek Aktiviteler

  • Hamak keyfi
  • Doğa yürüyüşü
  • Manzara seyri
  • Doğa fotoğrafçılığı
  • Günübirlik gezi
  • Yabani hayvan gözlemciliği
  • Yaban hayatı fotoğrafçılığı

Kurşunlu Şelalesi Tabiat Parkı’nda Bulunan Hizmetler

  • Şelale
  • Kafe
  • Kır kahvesi
  • Akarsu köprüsü
  • Gözleme satışı
  • Dondurma satışı
  • Piknik alanı
  • Tuvalet
Mavikent Tabiat Parkı

Mavikent Tabiat Parkı, Mavikent Tabiat Ormanı olarak da bilinir. Duş ve tuvalet imkanları bulunmayan Mavikent Tabiat Parkı’nda kamp ve piknik yapabilirsiniz. Yiyecek ve içeceklerinizi yanınızda götürmeyi unutmayınız. Mavikent Tabiat Parkı’nın sahili çok tercih edilmese bile yaygın olarak kamp ve piknik için ziyaret edilmektedir. mavikent plajları ve koyları 2023

Konum Bilgisi: https://goo.gl/maps/UhTtgPJcrefQwgU46

Saklıkent Milli Parkı (Ortak-Muğla)

Akdeniz Bölgesinde yer alan Saklıkent Milli Parkı, Muğla ve Antalya il sınırlarında, Antalya’nın Kaş, Muğla’nın Seydikemer ilçe sınırlarına yayılan, Eşen Çayı’nın bir kolu üzerinde yer alıyor. Dünyaca ünlü kanyonun bulunduğu milli park sınırları içerisinde kızılçam, karaçam ve sedir ormanları, Dumanlıdağ çevresinde ise anıt ağaç niteliğinde sedir ağaçları bulunuyor.

Jeomorfolojik olarak ilginç özellikleri bulunan ve parkın temel kaynak değeri olan Saklıkent Kanyonu, Eşen Çayı’nın kolu olan Karaçay’nın Akdağ üzerinde oluşturduğu, Torosların üzerindeki yayla yerleşimlerini kapsıyor. Yakın bir dönemde, bir çobanın keçisini buraya kaçırması sonucunda keçisinin peşinden gitmesiyle keşfettiği kanyon, günümüzde dünyaca ünlü bir rafting adresi.

Suyun kolayca aşındırabileceği Kalkerli arazide fay çatlaklarının da yardımıyla oluşan sarp ve derin bir kanyon olan Saklıkent, 18 km uzunluğa ve 200 metre yüksekliğe sahip, en dar yerinin 2 metreye kadar düştüğü eşsiz bir doğa harikası.

Eşen Çayı’nın kolu olan Karaçay’ın debisi ise kanyon çıkışında 14-17 m³/sn iken kanyonun tabanı şiddetli akan suyla dolu olduğundan, su içinden geçmek imkansız oluyor. Kanyona, dik yamaçlara demir çubuklarla tutturulan 200 metrelik tahta bir köprüyle giriş yapılabiliyor. Köprüden sonrasında ise sizi, dondurucu soğuk güçlü karstik kaynaklar karşılıyor.

Yaz mevsiminde yerel halkın piknik yeri olarak kullandığı Saklıkent Milli Parkı, günümüzde Fethiye ilçesinin bölünmesiyle kurulan Muğla’nın Seydikemer ilçesi sınırlarında yer alıyor. 1996’dan itibaren milli park ilan edilerek koruma altına alınan ve 12 bin 390 hektarlık alanı kapsayan Saklıkent içerisinde, Kaş ve Seydikemer’in üçer köyü de yer alıyor.

Saklıkent, Fethiye ve çevresi zengin doğal kaynakları yüksek dağları yemyeşil vadileri ve uzayıp giden ırmakları ile rafting nehir kanosu ırmak kayağı kanyon geçişi gibi eğlenceli adrenalin dolu doğa sporları için en ideal yerlerden biri.

Milli park içerisinde bulunan nehirlerin aktığı vadiler boyunca yapılan rafting aktiviteleri esnasında zengin bitki örtülerini binlerce yıl öncesinden günümüze ulaşmış eşsiz tarihi eserleri de görme imkânınız var. 5 km’lik rafting parkuru, ortalama 30 dakikada geçiliyor.

Bulunduğu arazinin yüksekliği 1000 metrenin üzerinde olan milli parkta, Torosların zirvelerinde bulunan Bakırlıdağ üzerindeki Saklıkent Kayak Merkezi ise yılın 3 ayı kullanılabiliyor. Kanyon içinde suların engellemediği alanlarda doğa yürüyüşleri yapılabilirken, park alanı ekoturizm, kampçılık, olta balıkçılığı, fotoğrafçılık gibi birçok aktiviteye uygun.

Konum Bilgisi

Tekirova Tabiat Parkı

Tekirova Tabiat Parkı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 6. Bölge Müdürlüğü görev alanı içinde, Antalya ili Kemer ilçesi sınırları dahilinde, Kemer'e 20 km, Antaya'ya ise 64 km uzaklıkta bulunmaktadır. Alan, kızılçam baskın orman örtüsü ile flora ve fauna yönünden de zengin olması nedeniyle, 20.04.2016 tarih ve 536 sayılı Bakan Oluru ile "Tekirova Tabiat Parkı" olarak ilan edilmiştir. Türkiye'nin 206'ncı, Antalya'nın 4'üncü tabiat parkıdır.

Konum Bilgisi

Zeytintaşı Mağarası Tabiat Anıtı

Zeytintaşı Mağarası Tabiat Anıtı Serik İlçesi Akbaş Köyü Gökçeler mevkiinde, Zeytintaşı Tepesinin 400 m güney yamacında yer alır ve deniz seviyesinden 225 metre yüksekliktedir. Burası çift katlı bir mağaradır. Üst katı 136 metre, alt katı ise 97 metre uzunluğunda, 14 metre derinliğinde aşınmaya karşı dirençsiz, kolay eriyebilen kayalardan oluşan karstik bir mağaradır. 1977 Yılında taş ocağı açma çalışmaları sırasında tesadüfen keşfedilmiştir.

Yarı aktif fosil bir mağara olan Zeytintaşı Mağarasının içinde yer yer gölcükler bulunmaktadır. Mağarada sarkıt, dikit ve sütunlar çok çeşitli damlataşlarla kaplıdır ve bunlarda oluşum günümüzde de devam etmektedir. Mağara damlataş sütunları ile oluşmuş birçok küçük salon ve odacığa sahiptir. Bilhassa mağara içinde yer alan “makarna (spagetti) sarkıtlar” eşsiz güzelliktedir. Zeytintaşı Mağarasının yaklaşık bir milyon yılda oluştuğu tahmin edilmektedir.

Zeytintaşı Mağarası Nasıl Gezilir?

Zeytintaşı Mağarası Tabiat Anıtı içinde sarkıt, dikit ve sütunlarda oluşum hala devam ettiği için sıkı korunmaktadır. Mağara ilde yer alan diğer mağaralardan farklı olarak en fazla 10 kişilik gruplar halinde ve rehber eşliğinde gezilebilmektedir. Bu gezi sırasında yapılara dokunmak yasak olup, rehberin talimatlarına uymak zorunludur. Mağara içerisinde fotoğraf ve video çekimi yasak olup, mağaraya telefon ve kamera sokulmasına izin verilmemektedir. Mağaraya bir grup girdiği zaman kapısı kapatılmaktadır. Başka giriş yapılması engellenmektedir. Yine mağaraya evcil hayvanla girmekte yasaktır. Mağara girişinde büfe, kafeterya, danışma, dinlenme ve bekleme yerleri ile tuvalet mevcuttur.

Mağara Antalya Serik İlçesinin kuzeyinde yer alır. İlçe merkezine uzaklığı 17 km dir. Serik İlçe merkezinden Cumhuriyet Caddesi üzerinden kuzey yönüne gitmek gerekmektedir. Merkezden yaklaşık 4 km sonra yol ayrımı gelecektir. Burada sağdan Deniztepesi yönüne devam edilmelidir. Zeytintaşı Mağarası girişine kadar ulaşım asfalt yolla sağlanmaktadır. Akbaş Mahallesi girişinden önce Sağa sapan bir yolun başında Zeytintaşı Mağarası tabelası bulunmaktadır. Bu sapaktan yaklaşık 1 km içerde mağara kapısına ulaşılır. Mağara Antalya merkeze 56 km uzaklıktadır.

Serik'te yer alan Zeytintaşı Mağarasına Türkiye'nin her yerinden Serik Otobüs Bileti alarak ulaşabilirsiniz.

Konum Bilgisi

Beldibi Günübirlik Kullanım Alanı

Beldibi plajı ve denizi, tatilciler için güzel imkanlar sunmakta. Mavi bayrağa sahip Beldibi plajı’nda güneşlenebilir, berrak denizin tadını çıkarabilir ve başta deniz paraşütü olmak üzere çeşitli su sporları imkanlarından yararlanabilirsiniz.

Beldibi’nin yaklaşık 5 km.lik güzel ve oldukça uzun bir kumsalı bulunmakta, denize sıfır otellerin ise kendi plajları mevcut. Ayrıca günübirlik tatilciler için bir de Beldibi Halk Plajı bulunmakta. 

Beldibi Mağarası, Kemer’e 19 km. mesafede yer alan ve Antalya bölgesinin en önemli tarih öncesi çağlarına ait izler taşıyan bir arkeolojik sit alanı. İçerisinde paleolitik, metolitik ve neolitik çağlara ait katları en iyi buluntular çıkartılan mağara görülmeye değer. 

Kemer’in en popüler gezilecek yerlerinden birisi olan Göynük Kanyonu (Beldibi’ne 8,5 km.), muhteşem doğası, ağaçları, şelaleleri ve havuzları ile doğa sporu sevenler açısından muhteşem bir yer. Göynük Kanyonu’unda kanyon keyfi, yürüyüş parkurlarında trekking ve kıyı restoranlarında yeme içme keyfi sürebilirsiniz.

Olimpos’taki otel tatiliniz boyunca, tatilinizi sadece otelde geçirmek yerine, bir veya iki gününüzü ayırarak Olimpos ve çevresindeki doğal güzellikleri deneyimlemek ve çeşitli eğlenceli ve adrenalin dolu aktivitelere katılmak isterseniz, günübirlik Kemer turları‘na katılabilirsiniz.

Günübirlik tekne turu, Köprüçay üzerindeki Köprülü Kanyonu’nda tam gün rafting ve kanyon turu, Beydağları Milli Parkı’nda bisiklet, cip safari veya ATV safari turları, dalış turu ve Tahtalı Dağı Olimpos Teleferik turu, Çıralı’da katılabileceğiniz günübirlik turlar arasında en popüler olanları.

Beldibi’nde gece hayatı sakin. Beldibi’nde bulunan kaliteli cafe, restoran ve barlarda geceleri canlı müzik, karaoke ve çeşitli eğlence aktiviteleri düzenlenmekte. Beldibi, Kemer’in popüler ve canlı eğlence ve gece hayatının merkezi olan Kemer merkezine 17,2 km. mesafede olup, biraz uzak olsa da popüler gece kulüpleri ve diskoların bulunduğu Kemer merkezinde de güzel bir eğlence ve hayatı deneyimi yaşayabilirsiniz.

Antalya Kemer’in en popüler turizm merkezlerinden birisi olan Beldibi, 5 yıldızlı otellerden, ultra her şey dahil ve her şey dahil konseptinde hizmet sunan tatil köylerine ve ayrıca butik otellerden uygun bütçeli apart otel ve pansiyonlara kadar tatilcilere her çeşit konaklama imkanları sunmakta.

Konum Bilgisi

Alacasu Günübirlik Kullanım Alanı

Antalya’nın Kemer ilçesine bağlı Tekirova bölgesinde yer alan, Alacasu Koyu kamp alanı ile ilgili bilgiler paylaştık. Günübirlik gezi, piknik, çadır kampı, yüzme, tekne turu, yürüyüş ve fotoğrafçılık gibi çeşitli aktiviteler gerçekleştirebileceğiniz, Alacasu Koyu sizleri bekliyor. Antalya’nın el değmemiş bölgeleri arasında yer alan, Alacasu Koyu’na Cennet Koyu diyenler var ancak, Alacasu Koyu ile Cennet Koyu arası 200 metredir. Alacasu Koyu’nda piknik ve kamp yapan misafirler çoğunluktadır.

Alacasu Koyu’nda hiçbir işletme bulunmuyor. Bu yüzden yiyecek ve içeceklerinizi eksiksiz götürmeye özen gösterin. Bölgede hiçbir işletmenin bulunmuyor olmasından dolayı, çocuklu aileler zorlanabilir. Ancak tüm ekipman ve ihtiyaç ürünlerinin ekiksiz götürülmesiyle beraber bu sorun ortadan kalkacaktır.

Antalya ücretsiz kamp alanları arasında yer alan, Alacasu Koyu kamp alanına dilediğiniz saatte gidebilirsiniz. Dilerseniz çadır kampı, dilerseniz karavan kampı yapabilirsiniz. Alacasu Koyu’nda yabani hayvanları görebilirsiniz. Genellikle domuz görüldüğü belirtiliyor. Bölgede güvenlik olmamasından dolayı, kendi güvenliğinizden sorumlu olacağınızı unutmayın. Alacasu Koyu’nda yapılabilecek başlıca aktiviteler; yüzme, dalış, kamp, piknik, trekking, fotoğrafçılık, tekne turu, plaj oyunları ve su oyunlarıdır.

Alacasu Koyu’nun Antalya şehir merkezine olan uzaklığı; 63,5 kilometredir. Kent merkezi üzerinden yapılacak yolculuk 1 saat 15 dakika sürecektir. Alacasu Koyu’nun bağlı olduğu Kemer ilçesine olan uzaklığı ise; 23,8 kilometredir. Alacasu Koyu, Tekirova’ya ise; 3,5 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Alacasu Koyu’na toplu taşıma aracıyla ulaşım sağlanamadığından dolayı, kendi aracınızı kullanmanız gerecektir.

Alacasu Koyu, Tekirova geçildikten sonra, sahil şeridine giden yol üzerinde yer almaktadır. Tekirova geçildikten sonra, Amara Dolce otel işletmesinin yanında yer alan stabilize yol takip edilecektir. Yol üzerinde sağa ayılan yolu takip ederseniz, Tekirova Halk Plajı’na inersiniz, Alacasu Koyu’na gitmek için sol tarafa giden yolu takip etmeniz gerekiyor.

Yalnız bir bilgilendirme yapmak isteriz ki; Alacasu Koyu’na giden yol 4×4 arazi araçlarına uygundur. Yere yakın araçlarla da ulaşım kolaydır ancak yere yakın aracınız var ise; taşlı ve kumlu yolda sorun yaşayabilirsiniz. Alacasu Koyu’na ulaşımın zor olmasından dolayı, pek çok kişi Tekirova Halk Plajı’na gitmektedir. Sizlerde yolda kalmamak veya rahat ulaşım sağlamak için; yere yakın olan araçlarla değil, arazi şartlarına uygun araçlarla yola çıkarsanız kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz.

Alacasu Koyu Kamp Alanı Hakkında Bilgi

  • Likya yolu üzerinde yer alıyor.
  • Koy genelinde küçük taşlar var. İnce kamp matınız varsa rahatsız olabilirsiniz.
  • Deniz ayakkabınızı mutlaka getirin. Deniz içine girince sorun olmuyor ancak, plaj alanı keyfinizi kaçırabilir.
  • Kamp alanı ücretsiz.
  • Su tulumbası var ancak, içmek için pek önerilmiyor. Daha çok bulaşık yıkamak için tercih edebilirsiniz. Bu yüzden içme suyunuzu almadan gelmeyin.
  • Otopark sorunu yok. Aracınızı koyun arka tarafına park edebilirsiniz.
  • Ateş yakılabilir ancak, kontrollü ateş yakmaya ve yerde ateş yakmamaya özen gösterin. Bunun için; tüp, kamp sobası veya yer üstü mangalları tercih edebilirsiniz.
  • Telefon çekiyor ancak, her hat şebekesi için aynı durumdan bahsetmek yanlış olur.
  • Çöp kutuları var, lütfen çöplerinizi yere atmayın.
  • Yabani hayvanlar var ancak insanlara alışkın olduklarından dolayı saldırmıyorlar. Yine de dikkatli olmayı ihmal etmeyin.
  • Tuvalet ve duş yok.
  • Elektrik yok. El feneri ve kafa lambası tarzı ekipmanlar işinizi görür.
  • Market ve restoran yok. Yiyecek ve içeceklerinizi gelirken getirmeyi unutmayın.
  • Ağaçlık alanda kamp yapacaksanız şemsiye gerekmiyor ancak, yine de ufak bir şemsiye götürüp güneşe karşı önleminizi almayı ihmal etmeyin.

Alacasu Koyu’nda piknik ve kamp yapma düşünceniz var ise; hafta içi günlerinde gitmeye özen gösterin. Hafta sonu günlerinde; günübirlikçiler yoğunluk oluşturuyor ve bu yoğunluk yaz sezonuna denk geldiyse aşırı gürültü olabiliyor. Bu yüzden Alacasu Koyu’nun sakin olduğu dönemlerde ziyaret etmek istiyorsanız; Mayıs – Haziran ayları arasında gitmeye özen gösterin. Haziran 15’i sonrası ve Ağustos ayı sonuna kadar aşırı kalabalık olabiliyor.

Alacasu Koyu’nda Neler Yapılır?

  • Yüzme
  • Trekking
  • Piknik
  • Hama keyfi
  • Tekne turu
  • Dalış
  • Barbekü keyfi
  • Çadır kampı
  • Fotoğrafçılık
  • Mangal keyfi
  • Doğa fotoğrafçılığı
  • Yaban hayatı gözlemciliği
  • Bisiklet turu
  • Karavan kampı
  • Günübirlik gezi
  • Kağıt ve masa oyunları
  • Plaj ve su oyunları
  • Çeşitli sportif aktiviteler
Büyük Çaltıcak Günübirlik Kullanım Alanı

Antalya’dan Kemer’e dogru giderken sehre en yakin sahil/piknik alanlarindan biri. Antalya şehir merkezine 14 km. uzaklıkta bulunan muhteşem koylardır. Antalya ‘dan sıkılan şahıslar yakin olsun ama biraz daha temiz/tenha olsun diyolarsa gidebilirler buraya. Ama en çok talebi gunubirlik oraya gidenden oluşmaktadır.

Bu tesis hem piknik alanı hem de plaj olarak kullanılmaktadır. Misafirler isterlerse berrak muhteşem denizin tadını çıkarırlar , isterlerse de mangal keyfi yaparlar.

Konum Bilgisi

Çıralı Yanartaş Mola Noktası

Yanartaş’a Kemer İlçesi’nin Antalya Kumluca Karayolu üstünde bulunan Ulupınar Mahallesinin sahilde yer alan Çıralı mevkiinden çıkılır. Yanartaş Çataldağ'ın kuzeydoğu yamacındadır. Çıralı içinden kuzeydoğu yönüne devam edip Çıralı Yanartaş mesire alanına araç ile ulaşılır. Buradan bilet aldıktan sonra yaklaşık 1 km lik tırmanışla tepeye ulaşılır. Bu tırmanış gece yapılacaksa muhakkak yanınızda ışık olmalıdır. Yanınızda el feneri veya kafa ışığı olmalıdır. Mesire alanındaki işletmeciye ait Yanartaş Büfeden el feneri kiralayabilirsiniz. Tırmanılan patika bozuk bir yoldur, bazı bölümlerindeki merdivenlerin basamak yüksekliği yürüyeni rahatsız edecek kadar fazladır. Tüm bu zorluklara rağmen Yanartaş’ın mitolojiden gelen efsaneleşmiş gizemli havasını hissedebilmek için buraya tırmanışı gece yapmak gerekir diye düşünüyoruz.

Yanartaş tepedeki kayalıkların üstündeki deliklerden çıkan ve sürekli yanan metan gazı alevleridir. Binlerce yıldır sönmeyen dağdaki bu ateşler antik çağda mitolojide kendi efsanelerini de yaratmıştır. Antik çağda Yanartaş Bölgesi önemli bir Hephaistos (Demirciler Tanrısı, Ateşler Tanrısı) kült merkezi olmuştur. Yanartaş’ın olduğu bölgede Hephaistos Tapınağı kurulmuştur. Bu tapınağın bir takım yazıtları ve sunak kalıntıları günümüze ulaşmış fakat tapınağın üzerine, Hıristiyanlığın başlamasından sonra Bizans Dönemi'nde bazilika yapılmıştır. Bölgede yine Bizans döneminden kalan yapılar vardır. Roma dönemine ait çeşme yapısı ise başka önemli bir kalıntıdır. Bölgede ateş yanan 2 yer daha vardır.

Homeros’un aktardığı efsaneye göre yeraltı Typhan ve Ekhidna birleşerek Chimaera’yı (Khimaira) doğururlar. Khimaira insan soyundan olmayan, biri aslan, öbürü keçi, üçüncüsü de yılan veya ejderha olan üç başlı soluyan bir yaratıktır ve Lykia’yı kasıp kavurur. Lykia Kralı İobates’in verdiği emir ile Korinthli ünlü kahraman Bellerophontes uçan atı Pegasos’la gidip Khimaira’yı öldürür. Khimaria ölürken bile ağzından alevler çıkar. Bu “Likya’nın Sönmeyen Ateşi” olarak, Yanartaş efsanesi olarak anlatılır. Bölgeye Chimaera / Khimaira denmesinin nedeni bu efsanedir.

Yanartaş’la ilgili ikinci efsane ise Ateşlerin Tanrısı, Demirciler Tanrısı Hephaistos ile ilgilidir. Hephaistos mitolojide Zeus ve Hera’nın çirkin ve sakat doğan oğludur. Çocuktan utanan Hera onu Olimpos’dan aşağı atmıştır. Bir başka söylenceye göre de bir tartışmada annesinin tarafını tuttuğu için sinirlenen Zeus tarafından aşağı atılmış o zaman sakatlanmıştır. Hephaistos bundan sonra demircilikle uğraşır ve kendini geliştirir, birçok tanrıya çok değerli silahlar ve takılar yapmıştır. Annesine hazırladığı tahtı Olympos’a çıkarmış Hera bu tahta oturunca taht onu kavrayıp esir almıştır. Zeus devreye girince Hera’yı serbest bırakmış ve Olimpos’dan Demirciler Tanrısı olarak aşağı inmiştir.

Yanartaşa çıkmak için Kemer Kumluca Karayolunda Ulupınar’dan önce Çıralı Mevkiine sahile inip buradan tekrar içeri doğru gidip Çıralı Yanartaş Mesire Alanına ulaşmak gerekiyor. Yukarı Yanartaş’a çıkışlar buradan yapılıyor. Bu mesire alanı Antalya Merkeze 82 km, Kemer İlçe Merkezine 42 km, Olimpos’a 22 km (Yol çok dolandığı için), Kumluca’ya ise 34 km uzaklıktadır.

Kemer'de yer alan Yanartaş'a Türkiye'nin her yerinden Kemer Otobüs Bileti alarak ulaşabilirsiniz.

Konum Bilgisi

Göynük Çomaklar Çadırlı Kamp Alanı

Göynük, Bolu ilinin bir ilçesidir. Bolu’nun güneybatı tarafında yer alan Göynük ilçesi, tarihi dokusu bozulmamış nadir bölgelerden bir tanesidir. Göynük ilçesinin Bolu kent merkezine olan uzaklığı 98 kilometredir. Sakarya, Eskişehir, Bilecik ve Ankara illerinin sınır komşusu olan Göynük ilçesinin en önemli yaylaları; Hacımahmut Yaylası, Çubuk Yaylası, Değirmenözü Yaylası, Arıkçayırı Yaylası ve Bulanık Yaylası olarak ön plana çıkmaktadır. Ayrıca Göynük ilçesinin 30 kilometre güneydoğu tarafında dik yamaçlar arasında yer alan Çatak Sıcak Su Kaynağı da bulunmaktadır. Söz konusu su kaynağı, Himmetoğlu Köyü yakınlarında yer almaktadır. 

Konum Bilgisi

Kargıcak-1 Günübirlik Kullanım Alanı
Konum Bilgisi
Beydağları Sahil M.P. Kındılçeşme

Ana kaya itibariyle serpatin ve kalkerden oluşan Beydağları 16 Mart 1972 tarihinde Milli park ilan edilmiştir. Antik Likya bölgesinde yer alan milli park 31.165 hektar alana sahiptir.

Otsu flora yönünden zengin olan milli parkın kıyı bölgelerinde kızılçam ormanları, yükseldikçe yerini karaçam ve (1000 metrenin üzerinde) sedire bırakmaktadır.

Zengin bitki örtüsü bulunan milli parkta 1000 civarında bitki türü bulunmaktadır. Onlarca endemik tür ile birlikte birçok kuş türü de görülmektedir.

Bellerophon efsanesine de konu olan Likya’nın sönmeyen ateşi olarak bilinen Yanar Taş da burada bulunmaktadır. Çıralı sahillerine Deniz kaplumbağaları yumurta bıraktığı için özel koruma altına alınmıştır.

Beydağları sahili yaklaşık 100 km dir. Sahilin hemen yanı başında 2365 metre yüksekliğe sahip Tahtalı (olimpos) dağı bulunmaktadır. Likya ile Pamfilya sahilleri arasında Olimpos, Phaselis, ve İdyros Antik şehirleri bulunmaktadır.

Şehre su taşıyan kemerler, hamamlar, agora ve duvarlar gibi birçok tarihi kalıntıyı burada görebilirsiniz.

Olympos ve Akyarlar mevkiinde bulunan kaya tırmanış alanlarında tırmanış yapabilirsiniz.

Yamaç Paraşütü yapmak için Tahtalı dağı ve Tünektepe de bulunan Yamaç paraşütü atlama alanını kullanabilirsiniz.

Kuzu burnu ve Fener burnunda bulunan manzara seyir noktalarından muhteşem manzaraların keyfini sürebilirsiniz.

Doğa yürüyüşü ile birlikte tarihi alanları ve doğal güzellikleri görebilirsiniz.

Günübirlik kullanım alanlarında piknik yapabilirsiniz.

Bisikletiniz ile doyumsuz bir doğa ve tarih yolculuğuna çıkabilirsiniz.

Seyir noktalarından ve birçok yerden göreceğiniz harika doğa manzaralarını fotoğraf makinanız ile ölümsüzleştirin.

Çadırınızı alıp gelin, burada kamp yapabilirsiniz

Tüm Deniz Sporlarını yapabilirsiniz.

Çeşme, Otopark Alanı, Ziyaretçi Merkezi, Teleferik, Piknik Alanları, Çocuk oyun alanları, Wc, Mescit, Günübirlik Kullanım Alanları, Kamp Alanları, Yürüyüş Yolları, Manzara Seyir Noktaları, Yaban Hayatı Gözlem Noktaları, Kaya Tırmanış Alanları ve Yamaç Paraşütü Atlama Alanları bulunmaktadır.

Tarih ve doğanın iç içe bulunduğu Milli park içerisinde belirlenmiş 3 adet kamp alanı vardır. Çadırınız ile buralardan istediğiniz yerde kamp yapabilirsiniz. Kındılçeşme kamp alanı kemer ilçe merkezine 3 km mesafededir.

Milli park içerisinde belirlenen kamp alanları ; Kındılçeşme, Göynük ve Göynük Kanyonu Çomaklar Mevkii olarak belirlenmiştir.

Antik Likya Yolu                           Phaselis Antik Kenti
Olympos Antik Kenti                      Chimaera Antik Kenti
Gagai Antik Kenti,                          Çıralı Yanartaş
Sıçan Adası                                    Üç Adalar
Tuzla Adaları                                  Sulu Ada
Beş Adalar                                     Şıldanlar Ad

Hiç yorum yok

Tema resimleri kelvinjay tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.