08- Artvin Mençuna Şelalesi Kamp ve Gezi Rehberi
Doğu Karadeniz’in en büyük şelalelerinden birisi olan Mençuna Şelalesi muhteşem doğasıyla gören herkesi büyülemeye devam ediyor. Mençuna Şelalesi’ne tırmanırken yorulanlar kendilerini buz gibi suya bırakarak rahatlıyor. Kamilet Vadisi üzerinden yer alan Mençuna Şelalesi, Artvin’in Arhavi ilçesine 15 km. uzaklıkta bulunuyor. Çifte Köprüler’den sonra stabilize yol 4 km. sonra sizi Mençuna Şelalesi’ne götürüyor. Çifte Köprüler’den sonra şelaleye kadar doğa yürüyüşü yapmak isterseniz mükemmel sürprizler sizi bekliyor olacak. Ahşap köprüler, bitki çeşitleri, minik şelaleler ve her taraftan akan sular, Mençuna Şelalesi’ne yürürken sizleri büyüleyecek.
Mençuna Şelalesi Hakkında
Artvin’in Arhavi ilçesine 15 km. uzaklıkta bulunan Mençuna Şelalesi, Kamilet Vadisi’nin göz bebeği diyebiliriz. Mençuna Şelalesi iki basamaktan oluşuyor ve Arılı Köyü dağlarında bulunan Sazlık Yaylası’ndaki ırmakların birleşmesiyle doğuyor.
50 metre yükseklikten taşlara çarpan şelale, 50 metrelik başka bir kademeden sonra göl üzerine dökülmektedir. Doğal yaşlı ormanlar, tropikal iklim kuşağına benzer geniş yapraklı bitki örtüsü, şelale ve vadi tabanındaki göl, görenleri kendine hayran bırakıyor.
18. yüzyılda yapılan Ortacalar Kemer Köprüleri, Artvin’in Arhavi ilçesinin Ortacalar Köyü’ne 2,5 km kala, Küçükköy ve Arılı yol ayrımında birbirine dik olacak şekilde yapılmıştır. İki köprü de birbirine benzemektedir ve tek gözden oluşmaktadır. Yolları oldukça eğimli olduğu için yürürken dikkatli olmanızda fayda vardır.
Mençuna Şelalesine Nasıl Gidilir?
Kampyerleri.org olarak biz Mençuna Şelalesi’ne otostopla geldik. Aracı olmayanlar Arhavi’ye otostopla geldikten sonra Mençuna Şelalesi’ne otostop çekerek kolay bir şekilde gelecektir. Mençuna Şelalesi’ne minibüs bulunmuyor. İsterseniz 15 km. taksiyle yolculuk edebilirsiniz. Kendi aracıyla gelmek isteyenler ise Artvin Arhavi’den Mençuna Şelalesi tabelalarını takip ederek şelaleye ulaşabilir. Aşağıdaki haritadan Mençuna Şelalesi yol tarifi rotası oluşturabilirsiniz.
Çifte Köprülerde Bir Gece Kamp Yaptık
Arhavi’nin girişinden bir minibüs bizi aldı ve duraklara kadar ücret almadan getirdi. Daha sonra otostop çekerken Fatih Abi ve Bodrum’da yaşayan eniştesi bizi aldı.
Normalde köylerine gidecek olan abiler bizi Çifte Köprü Çay Bahçesi’ne getirerek İsmail Hakkı Abi’yle tanıştırdılar. Çayımızı içtik ve güzel bir sohbet ettik. Sırt çantalarımızı ve ekipmanlarımızı İsmail Hakkı Abi’nin çay bahçesine koyarak Mençuna Şelalesi’ne yürüdük.
Şelalenin mükemmel doğasını yakından gözledik ve akşam saatlerinde İsmail Hakkı Abi’nin çay bahçesine geldik. Yemeğimizi yedik, çayımızı içtik ve abi burada kamp yaparsınız akşam dedi.
Çifte Köprüleri karşımıza aldık ve çay bahçesinin içinde kamp yaptık. Sabah uyandık çay toplamaya gelen işçilerle 06:00’da kahvaltı yaptık. Mençuna Şelalesi ve Çifte Köprüler maceramız burada sona erdi. Arhavi’den Hopa’ya geçtik ve güzel maceralarla yolumuza devam ettik
Mençuna Şelalesi ve Çifte Köprüler Hakkında Merak Edilenler
Soru 1: Mençuna Şelalesi ve Çifte Köprüler’de kamp yapılabilir mi, ücretli mi?
Cevap: Şelale ve köprülerin yanında kamp yapabilirsiniz. Sizden ücret talep ederlerse kimseye ödeme yapmayın. Şelalede ve köprülerin yanında kamp yapmak ücretsiz.
Soru 2: Mençuna Şelalesi’nde tuvalet, içme suyu, elektrik ve market gibi imkanlar var mı?
Cevap: Şelale yakınlarından bulunan cafelerde veya tesislerde tuvalet ve elektrik ihtiyacınızı giderebilirsiniz. Market ihtiyacınızı Arhavi’den karşılayıp buraya öyle gelin. İçme suyu için ise şelale suyunu kullanabilirsiniz.
Mençuna Şelalesi kamp ve gezi rehberi yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim Başka maceralarda görüşmek üzere…
Hiç yorum yok
Yorum Gönder