Header Ads

08- Artvin Milli Parkları

 


Altıparmak Tabiat Parkı
Çadır 90 Karavan 100

Altıparmak Tabiat Parkı giriş ve kamp alanı ücreti 2022 listesini paylaştık… 2013 yılında Tabiat Parkı olarak ilan edilen Altıparmak Tabiat Parkı, 2111 hektarlık büyük bir alana sahiptir. Artvin kent merkezine 26 kilometre ve Yusufeli ilçesine ise 24 kilometre uzaklıkta yer alan Altıparmak Tabiat Parkı mutlaka keşfedilmesi gereken bölgelerden bir tanesidir. Altıparmak Tabiat Parkı sahası içerisinde; tarihi kemer köprüleri, buzul gölleri, dereler ve ormanlık bölgeler bulunmaktadır. Altıparmak Tabiat Parkı sahasının içerisinde yer alan en büyük dere ise; Tunca Deresi olarak bilinmektedir. Tunca Deresi ve Çoruh Nehri’ni besleyen bölgeler ise buzul göller ve akarsulardan oluşmaktadır…

Altıparmak Tabiat Parkı’nın Artvin kent merkezine olan araç uzaklığı 115 kilometredir. Toplu taşıma araçları ile ulaşım sağlanamayan Altıparmak Tabiat Parkı’na kendi aracınız ile gitmeniz gerekmektedir. Ayrıca aracınızı belirli bir yerden sonra park edip, yürümeniz ve Altıparmak Tabiat Parkı’nı trekking yaparak keşfetmeniz gerekmektedir. Altıparmak Tabiat Parkı’na toplu taşıma araçları ile gidecekseniz, tek seçeneğiniz; Artvin – Yusufeli – Altıparmak güzergahında yolcu taşıyan servislere binmek olacaktır. Ancak servislerin hareket saatleri ve tam güzergahı hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Kendi aracı ile gidecek okurlarımız, alt kısımda bulunan Google Haritalar web bağlantısına göz atabilirler.

Konum Bilgisi

Balıklı ve Güneşli Şelaleri Tabiat Parkı
Çadır 90 Karavan 100

Balıklı Güneşli Şelaleleri Tabiat Parkı, Artvin ilinin Hopa ilçesi sınırları içerisinde yer alan Güneşli Köyü ve Balıklıköyü birleşiminde bulunmaktadır. Şelalelerin en değerli kaynak değerleri, turistik cazibe unsuru konumunda olmasıdır. Ayrıca hidrolojik özelliği, Güneşli Deresi ve Güneşli Şelalesi olarak bilinmektedir. Balıklı Güneşli Şelaleleri Tabiat Parkı‘nın ormanlık alanı içerisinde; orman gülü, kızılağaç, fındık, kestane ve kayın türleri yer almaktadır. Tabiat Parkı sahasında; alabalık, kırmızı pullu alabalık, kurt, tavşan, ayı ve porsuk yaşam sürmektedir. Balıklı Güneşli Şelaleleri Tabiat Parkı sahası; doğa yürüyüşü, manzara seyri ve fotoğrafçılık aktivitelerinden dolayı yoğun olarak ziyaret edilmektedir. Doğası bozulmamış ve oldukça serin bir bölgedir.

Balıklı Güneşli Şelaleleri Tabiat Parkı’nın Artvin kent merkezi ile arası 62,1 kilometredir. Hopa ilçesinin Balıklı Güneşli Şelaleleri Tabiat Parkı’na olan uzaklığı; 8,9 kilometredir. Balıklıköy ve Güneşli Köyü uzaklığı ise; 1 kilometredir. Balıklı Güneşli Şelaleleri Tabiat Parkı’na gitmek için, Güneşli ve Balıklıköy içerisine kadar araç ile giriş yapılabilmektedir. Geriye kalan yol trekking yapılmak zorundadır.

Ayrıca yol oldukça bozuktur ve dikkat edilmesi gerekmektedir. Toplu taşıma imkanı yoktur. Dileyenler, Hopa’dan Güneşli Köyü ve Balıklıköy’e kadar taksi tutabilirler ancak taksi mesafesi fazla olmasından dolayı ücret artabilir.Kendi aracı ile gidecek olanlar, alt kısımda yer alan navigasyon bağlantımızı da kullanabilirler.

Konum Bilgisi: https://goo.gl/maps/SCkgzS1DU8T8JjJk8

Borkça Karagöl Tabiat Parkı
Çadır 110 Karavan 120

Artvin’in Borçka ilçesi sınırlarında yer alan ve doğanın tam kalbinde yer alan, Borçka Karagöl Tabiat Parkı giriş ücreti listesini paylaştık. Tabiat Parkı içerisinde günübirlik gezi ve piknik yapabileceğiniz gibi; çadır kampı, karavan kampı ve kır evi konaklaması da deneyimleyebilirsiniz. Trekking ve fotoğrafçılık aktiviteleri için de gayet uygun olan, Tabiat Parkı 2020 yılında Tabiat Parkı olarak ilan edilmiş ve 368 hektar büyüklüğe sahiptir. Karagöl’ün kapladığı alan ise 9 hektar büyüklüğündedir.

Karagöl Tabiat Parkı ve bölgesinde 89 familyaya ve 334 cinse ait 898 tür gözlemlenmiştir. Söz konusu türlerin 11 tanesi endemik tür olarak öne çıkmaktadır. Borçka Karagöl Tabiat Parkı içerisinde çok sayıda yabani hayvan yaşam sürmektedir. Borçka Karagöl Tabiat Parkı ve bölgesinde yapılan çalışmalar neticesinde, izine rastlanan yabani hayvan türleri şu şekildedir;

Vaşak, semender, kurt, yaban keçisi, çakal, çengel boynuzlu dağ keçisi, tilki, karaca, yaban domuzu, ayı, yaban kedisi, porsuk, susamuru ve ağaç sansarı.

Borçka Karagöl Tabiat Parkı’nın Artvin şehir merkezi ile arası 60,3 kilometredir. Şehir merkezinden yola çıktığınızda, yolculuğunuz 1 saat 30 dakika sürecektir. Tabiat Parkı ile Borçka ilçesi arası olan uzaklık 26,3 kilometredir. İlçe merkezinden 1 saat sürecek yolculuk ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Borçka ilçe merkezinden yola çıktığınızda, Aralık – Atanoğlu güzergahına ilerlemeniz gerekiyor.

Yol üzerinde Karagöl ve Tabiat Parkı tabelaları size yardımcı olacaktır. Toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlanamayan Tabiat Parkına, kendi aracınız ile gitmeniz gerekiyor. Ayrıca navigasyon kullanarak ulaşım sağlayacaksanız, çevrimdışı kullanabileceğiniz navigasyon uygulamaları tercih etmenizi öneriyoruz. Gideceğiniz yol üzerinde şebeke kopukluğu yaşanmaktadır. Bu yüzden navigasyon bağlantısı kuramayabilirsiniz. Detaylı adres ve konum bilgisi, içeriğin alt kısmında yer almaktadır.

Doğa Koruma Ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen, Borçka Karagöl Tabiat Parkı giriş ücreti listesi alt kısımda yer almaktadır. Tabiat Parkı içerisinde günübirlik gezi ve piknik yapabilirsiniz. Tabiat Parkında çadır kampı ve karavan kampı da yapabilirsiniz. Ancak Tabiat Parkına gitmeden önce mutlaka ama mutlaka, alt kısımda yer alan telefon numarası üzerinden güncel durumu öğrenmeyi ihmal etmeyin. Bazı dönemlerde Tabiat Parklarında kamp yapmak yasaklanmaktadır. Gittiğinizde mağdur olmanızı istemeyiz. Ayrıca Tabiat Parkında kır evi konaklaması da yapabilirsiniz. Evlerde konaklamak içinde, rezervasyon gerekmektedir. 

Borçka Karagöl Tabiat Parkı’nda Neler Var?

  • Çeşme
  • İskele
  • Etkinlik alanı
  • Depo
  • Büfe
  • Akarsu köprüsü
  • Tuvalet
  • Lokanta
  • Mescit
  • Güvenlik noktaları
  • Oyun parkı
  • Kamelyalar
  • Çay bahçesi
  • Gezi parkuru
  • Kamp alanı

Borçka Karagöl Tabiat Parkı’nda Yapabileceğiniz Aktiviteler

  • Yaban hayatı gözlemciliği
  • Piknik
  • Yoga
  • Trekking
  • Kitap okuma keyfi
  • Yaban hayatı fotoğrafçılığı
  • Bisiklet turu
  • Masa ve kağıt oyunları
  • Doğa fotoğrafçılığı
  • Hamak keyfi
  • Sportif aktiviteler
Cehennem Deresi Kanyonu Tabiat Parkı
Çadır 90 Karavan 100

Artvin’in Ardanuç ilçesi sınırları içerisinde yer alan Cehennem Deresi Kanyonu, Dünya’da ki sayılı kanyonlar arasındadır. 500 metre uzunluğu ve 70 metre genişliği bulunan kanyonun derinliği 6 metredir. Toplu taşıma araçları ile ulaşılamayan kanyona kendi aracınız ile gitmeniz gerekiyor. Kanyonu trekking yaparak keşfetmeniz gerekmektedir. Piknik ve kamp yapılabilir. Girişler ücretsizdir.

Konum bilgisi: https://goo.gl/maps/ZURAPry2fsLG5CHRA

Hatilla Vadisi Milli Parkı
Çadır 110 Karavan 120

Hatilla Vadisi Milli Parkı 3224 metre yüksekliğe kadar uzanmaktadır. Artvin şehir merkezine 14,7 kilometre uzaklıkta yer alan Milli Park içerisinde; çadır kampı, karavan kampı ve bungalov tatili yapılabilir. Çeşme, piknik alanı, mescit, kamelya, otopark, tuvalet, manzara seyir noktası, restoran imkanları bulunmaktadır. Girişler ücretlidir. Toplu taşıma ile ulaşım yok ancak aracınız ile kolayca ulaşabilirsiniz.

Konum bilgisi: https://goo.gl/maps/tLqch3YUCk7fUDev6

Karagöl -Sahara Milil Parkı
Çadır 110 Karavan 120

Karagöl Sahara Milli Parkı Artvin’in Şavşat ilçesinde yer alan yaklaşık 3250 hektarlık alanı kaplamış korunan alandır. Muhteşem doğası ve temiz havası ile bahar ve yaz aylarında yoğun ziyaretçi akınına uğrayan park görenleri büyülemektedir. 1994 yılında Milli Park statüsüne alınmış olan bölge Karagöl ve Sahara Yaylası ile iki bölümden oluşmaktadır.

Milli Parkın Sahara Yaylası bölümü Yalnızçam Dağları üzerinde bulunur. İştişamlı vadileri, yeşille kaplanmış eyimli arazileri, 1800 metre yükseklikteki düzlüğü bulunan yaylada ladin ve göknar ağaları yoğun olarak görülebilir.

Bölgede en çok ziyaret edilen bölüm Karagöl bölümüdür. Karagöl piknik yapmak için en uygun bölümdür. Havanın güzel olduğu bir günde erken gitmeniz yer bulabilmeniz için faydalıdır.

Karagöl içerisinde bulunan Göl etrafına muhteşem bir doğal güzelliğe çevirmiş ve turizm açısından değerinin artmasına sebep olmuştur.

Gölde bulunan işletmelerden kayık kiralayarak gezintiye çıkabilirsiniz.

Göle bırakılan japon balıkları yıllar içerisinde bölgeye uyum sağlaması sonucu gölde bir çok japon balığı görmek mümkündür.

Bölge doğa yürüyüşü içinde uygun bir alandır. Karagöl etrafında başlayan ve ormanlık alana doğru yapılan patika yollardan bir doğa gezi yapabilirsiniz.

Milli Parklar Genel Müdürlüğüne ait tesiste konaklamak mümkündür. Ayrıca bu tesise ait olan kamp alanında çadır kurabilir ve kamp yapabilirsiniz.  Tesis kış aylarında hizmet vermemektedir.

Konum Bilgisi

Tavşan Tepesi Tabiat Parkı
Çadır 90 Karavan 100

Aydın ilinin Didim ilçesi Yalıköy bölgesinde bulunan Tavşan Burnu Tabiat Parkı doğa ile iç içe keyifli zaman geçirmenize olanak sağlamaktadır. Tavşan Burnu, orman kampı açısından oldukça uygundur ve izole bir ortamda huzurlu zaman geçirmenize yardımcı olmaktadır. 15,87 hektar büyüklüğü bulunan Tavşan Burnu Tabiat Parkı, Aydın Orman Bölge Müdürlüğü sorumluluğundadır.

Tavşan Burnu Tabiat Parkı orman kampında çadır ve karavan ile konaklama yapabilirsiniz. Aileniz ve arkadaşlarınızla günübirlik olarak da ziyaret edebileceğiniz Tavşan Burnu Tabiat Parkı, 2014 yılı itibariyle Didim Belediyesi’ne devredilmiştir. Bölgenin temizliği ve bakımı belediye tarafından yapılmaktadır. Şehir gürültüsünden uzakta, deniz ve orman ile bir arada huzurlu tatil yapabileceğiniz Tavşan Burnu orman kampı alanında; kafeterya, tuvalet, market, duş ve elektrik hizmeti sunulmaktadır.

Manisa’ya 179 kilometre, Muğla’ya 134 kilometre, Aydın’a 93 kilometre ve bağlı olduğu ilçe Didim’e ise; 6 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Tabiat Parkına en yakın yerleşim yeri Yalıköy bölgesidir. Yalıköy ile Tabiat Parkı arası mesafesi ise; 4,5 kilometredir.

Şahsi aracıyla orman kampına ulaşım sağlamak isteyenler, Milas – Söke yolunu kullanabilirler. E87 İzmir – Aydın otoyolu takip edilecek ve Söke kavşağından köprü üzerine çıkıldıktan sonra Germencik Gişesinden geçilmelidir. İzmir – Söke yolu üzerinden yaklaşık 1 saat 15 dakika kadar kısa bir yolculuk sonrası Milas – Söke yolu ve Didim – Milas yol ayrımına gelindiğinde; Didim – Milas yoluna sol tarafa dönülmeli ve Akköy bölgesine kadar düz devam edilmelidir. Akköy bölgesinden sol tarafa Didim – Güllübahçe yolu kullanılmalı ve Tavşan Burnu Tabiat Parkı tabelasının gösterdiği bölgeden giden yol düz takip edilerek, orman kampı alanına ulaşım sağlamak mümkündür.

Tavşan Burnu Orman Kampı alanı denize sıfır ve ağaçların serinliğinde keyifli anlar yaşamanıza olanak sağlamaktadır. Orman kampı alanı 24 saat güvenlik görevlileri tarafından korunmaktadır. Doğa ile iç içe tatil yapmak isteyenler Mavi Bayrak nişanına uygun görülen Tavşan Burnu Tabiat Parkı sahilinden yararlanabilirler.

Tavşan Burnu orman kampı alanı, özellikle çadırlı kampçılık yapmak isteyenler tarafından yoğun olarak ziyaret edilmektedir. Kendinize ait çadır veya karavan ile kamp yapabildiğiniz alanda sportif aktivitelere de katılabilirsiniz. İşletmesi belediye tarafından yapılmaktadır ve bu yüzden fiyatlar her bütçeye uygundur. Hafta içi fazla bir yoğunluk olmamaktadır ancak, hafta sonu kalabalık olmaktadır. Bu yüzden erken saatlerde giderek yerinizi almanızı tavsiye ederiz. Orman kampı içerisinde konaklama seçeneği olarak bungalov ev ve kır evi gibi imkanlar mevcut değildir. Çadır kampı veya karavan kampı tercih edilmektedir.

Tavşan Burnu Tabiat Parkı’nda Neler Yapılır?

  • Piknik yapabilirsiniz
  • Denize girebilirsiniz
  • Sahilde güneşlenebilirsiniz
  • Orman içerisinde doğa yürüyüşü yapabilirsiniz
  • Bisikletiniz ile turlayabilirsiniz
  • Çadır kampı ve karavan kampı yapabilirsiniz
  • Hamak kurarak keyif yapabilirsiniz
  • Sportif aktiviteler gerçekleştirebilirsiniz
  • ATV turu yapabilirsiniz

Tavşan Burnu Tabiat Parkı Hakkında Sık Sorulan Sorular

  • Tuvalet ve duş var mı?
    Tuvalet ve lavabo bulunmaktadır.
  • Otopark var mı?
    Evet. Tabiat Parkına özel otopark bulunmaktadır.
  • Telefon çekiyor mu?
    Evet. Telefon ve internet çekiyor.
  • Restoran veya bar var mı?
    Evet. Tabiat Parkı içerisinde restoran hizmet vermektedir.
  • Bölgede yabani hayvan var mı?
    Tesis tel örgüler ile çevrilmiştir ve 24 saat güvenlik hizmeti verilmektedir.  Yabani hayvan riski bulunmamaktadır.
  • Ateş, mangal veya barbekü yakılabilir mi?
    Piknik alanlarında ateş yakabilirsiniz. Ancak alan dışında ateş yakmak yasaktır.
  • Çevrede büfe veya market var mı?
    Evet. Tabiat Parkı içerisinde yiyecek ve içecek ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz market bulunmaktadır.

Hiç yorum yok

Tema resimleri kelvinjay tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.