29- Gümüşhane Milli Parkları
Artabel Gölleri Tabiat Parkı |
Gümüşhane’nin çatısı olarak da bilinen 58 bin 590 dekarlık alan sahip Artabel Gölleri Tabiat Parkı, bünyesinde barındırdığı 20’nin üzerindeki buzul gölü, endemik bitki ve canlıları, yabani hayvan çeşitliliği, zengin flora ve faunası ve eşsiz manzarası ile Türkiye’nin dört bir yanından misafirin ilgisini çekmeye devam ediyor. Şehrin en yüksek noktası olan 3 bin 331 metre rakımlı Abdalmusa zirvesi ve çok sayıda zirveyi bünyesinde barındıran Artabel Gölleri Tabiat Parkı, alçak kesimlerden yüksek kesimlere doğru açan birçok çiçeğin hem görüntüsü hem de kokusuyla bölgeye gidenlere huzur veriyor. Zaman zaman zorlu patikaları aşan ziyaretçiler 2 bin 720 metre rakımdaki Büyük göl, 2 bin 980 metre rakımdaki Ahtabur gölü ve 2 bin 890 metre rakımdaki Adalı gölde molalar vererek dinleniyor. Tabiat parkı onlarca şelale ve üç büyük buzul gölünün yanı sıra irili ufaklı çok sayıda göl ile birlikte eşsiz manzaralarıyla ziyaretçilere doğa fotoğrafçılığı yapma imkanı da sunuyor. |
Çağlayandibi Şelalesi Tabiat Parkı |
Gümüşhane-Kürtün Yeşilköy Gücükdene mevkiinde yer alan ve 2014 yılında Tabiat Parkı ilan edilen Çağlayandibi Şelalesi görenlerin doyamayacağı manzarasıyla dikkat çekiyor. |
Gümüşhane Karşıyaka Tabiat Parkı |
Köse Tabiat Parkı |
Gümüşhane‘de gezilecek yerler arasında bulunan ve her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Köse Tabiat Parkı giriş ücretleri listesini paylaştık. Tabiat Parkı içerisinde; günübirlik gezi ve piknik yapabileceğiniz gibi doğa fotoğrafçılığı, doğa yürüyüşü ve çeşitli sportif faaliyetlerde gerçekleştirebilirsiniz. 2016 yılında Tabiat Parkı olarak ilan edilen bölge, 30 hektar alana sahiptir. Köse Vadisi manzarasına da sahip olan Tabiat Parkı misafirlerine çok güzel bir manzara sunmaktadır. Sarıçam ve meşe türlerinin çoğunlukta bulunduğu Tabiat Parkında temiz bir hava hakimdir. Doğanın kalbinde aileniz ve arkadaşlarınızla keyifli vakit geçirebilirsiniz. Gümüşhane şehir merkezi ile arasında olan uzaklığı; 57,6 kilometre olan Tabiat Parkına 1 saat 30 dakika sürecek yolculuk ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Tabiat Parkı Gümüşhane’ye bağlı Köse ilçesinde yer almaktadır. Yol üzerinde Köse güzergahını gösteren tabelaları takip edebilirsiniz. Aracı olmayanlar Gümüşhane – Köse arası yolcu taşıyan servisleri kullanabilirler. Ancak servisten indikten sonra taksi ile Tabiat Parkına ulaşmanız gerekmektedir. Bu bilgiyi unutmadan yola çıkmanızı öneririz. Yolda kalıp, mağdur olmanızı istemeyiz. Dilerseniz; günlük ya da haftalık araç kiralaması da yapabilirsiniz. Gümüşhane kent merkezi ve ilçe merkezlerinde uygun fiyata araç kiralayabileceğiniz işletmeler bulunmaktadır. Köse Tabiat Parkı’nda Neler Yapılır?
Köse Tabiat Parkı’nda Bulunan İmkanlar
Websitesi: http://kose.tabiat.gov.tr/ Telefon: 03122075000 |
Telme Tabiat Parkı |
Limni Gölü Tabiat Parkı |
Karadeniz’in yemyeşil ormanları arasında; şehir gürültüsünden uzak, huzurlu ve sessiz bir kamp yapmak istiyorsanız Limni Gölü ilk tercihiniz olabilir. Limni Gölü kamp alanı; çadır kampı ve karavan kampı yapmak için uygundur. Türkiye’nin hemen her bir köşesinden gelen misafirler; Limni Gölü Tabiat Parkı’nı ziyaret etmektedir. Ayrıca talep eden misafirler, Tabiat Parkı içerisinde yer alan bungalov evlerde de konaklama yapabilirler. Bölge yerli ve yabancı çok sayıda misafir tarafından yoğun olarak ziyaret edilmektedir. Gümüşhane şehir merkezine uzak olmasından dolayı kafa dinlemek ve sessiz ortamda vakit geçirmek için uygun alan olan Limni Gölü sizleri bekliyor. Orman içerisinde izole ve ferah bir kamp deneyimi için geç kalmadan yola çıkmanızı öneriyoruz. Bölge; günübirlik gezi ve piknik yapmak isteyen misafirler tarafından da sık sık ziyaret edilmektedir. Limni Gölü’nün Gümüşhane şehir merkezine olan uzaklığı 40,1 kilometredir. Şehir merkezi üzerinden yapılacak yolculuk 50 dakika sürmektedir. Limni Gölü’nün Torul ilçe merkezine olan uzaklığı ise; 20,5 kilometredir. İlçe merkezinden yapılacak yolculuk ise; 30 dakika sürmektedir. Limni Gölü’ne şahsi aracınız ile gitmenizi öneririz. Bunun nedeni ise; bölgeye toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlanamıyor olmasıdır. Dilerseniz araç kiralaması da yapabilirsiniz. Limni Gölü’ne ulaşım için gideceğiniz yol ise; Gümüşhane – Torul – Zigana – Limni Gölü güzergahı üzerinden geçecektir. Ayrıca yol üzerinde Limni Gölü Tabiat Parkı tabelalarını da görebilirsiniz. Gümüşhane kamp yerleri denildiğinde akla ilk gelen bölgelerden olan, Limni Gölü, doğanın tam kalbinde huzurlu bir kamp yapmanıza olanak sağlamaktadır. Limni Gölü içerisinde; günübirlik gezi, piknik ve kamp yapabilirsiniz. Dileyenler; Limni Gölü Tabiat Parkı içerisinde bulunan ve bungalov ev modeline uygun olarak tasarlanan kır evlerde konaklama yapabilirler. Ancak evlerde konaklamak için aylar öncesinden randevu yaptırmanız gerekmektedir. Aynı şekilde kamp yapmak istiyorsanız da, Doğa Koruma Ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile iletişime geçerek, bölgede kamp yapılıp yapılmadığı hakkında son güncel bilgiyi almanızı öneriyoruz.
|
Tomara Şelalesi Tabiat Parkı |
Gümüşhane’de doğa ile iç içe zaman geçirmek istiyorsanız, Tomara Şelalesi Tabiat Parkı’nı ziyaret etmenizi öneririz. 2011 yılında Tabiat Parkı olarak ilan edilen bölge, 66,3 dekar büyüklüğe sahiptir ve 1380 rakımlıdır. Ayrıca Tabiat Parkında, ormanlık alanların çoğunluğunu oluşturan bitki ve ağaç türleri ise; orman çileği, gürgen, kuş üvezi, yabani fındık, kuzu kulağı, meşe, yüksük otu, meşe, kekik, böğürtlen, ahlat, ayı üzümü ve kuşburnudur. Tabiat parkı içerisinde yaşam sürdüren yabani hayvan türleri ise; dere kuşu, boz ayı, fare, tilki, sansar, domuz, kurt, tavşan, çakal ve sincaptır. Tomara Şelalesi dağ eteğinden çıkmaktadır ve yaklaşık 25 m genişliğe sahiptir. Şelaleden akan sular ise dere yatağını oluşturmaktadır ve harika bir manzaraya sahiptir. Tabiat Parkı içerisinde çadır kampı, karavan kampı ve bungalov ev konaklaması gibi konaklama imkanları mevcut değildir. Gümüşhane şehir merkezine 105 kilometre uzaklıkta bulunan Tabiat Parkına, şahsi aracınızla 1 saat 50 dakika sürecek yolculuk ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Torul – Şiran yolu güzergahı kullanılarak ulaşım sağlanan Tabiat Parkının Şiran ilçesine olan uzaklığı ise; 24,3 kilometredir. İlçe merkezinden yapılacak yolculuk ise 35 – 40 dakika kadar sürmektedir. Tabiat Parkına, toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlanamamaktadır. Bu nedenle şahsi aracınızı kullanmanızı veya araç kiralaması yapmanızı öneririz. Tomara Şelalesi Tabiat Parkı; Gümüşhane’de yaşayan misafirlerin yanı sıra, şehir dışından gelen çok sayıda misafiri de ağırlamaktadır. Günümüzde piknik ve günübirlik gezi yapmak isteyenler tarafından sık sık ziyaret edilen, Tabiat Parkı doğa güzellikleriyle kendisine aşık etmektedir. Tomara Şelalesi Tabiat Parkı’nda Neler Yapılır?
Tomara Şelalesi Tabiat Parkı’nda Hangi İmkanlar Mevcut?
Websitesi: http://tomaraselalesi.tabiat.gov.tr/ Telefon: 05326296129 |
Hiç yorum yok
Yorum Gönder