Header Ads

44- Malatya Milli Parkları


Beydağı Tabiat Parkı

Malatya şehir merkezine oldukça yakın konumda yer alan, Beydağı Tabiat Parkı; gezi, piknik ve konaklamak için uygundur. 29 Ağustos 2014 tarihinde Tabiat Parkı olarak ilan edilen bölge 33 hektarlık alana sahiptir. 2016 yılında yapılan çalışmalar neticesinde, Tabiat Parkı sınırı büyütülmüş ve 91,32 hektara çıkarılmıştır. Son olarak 2017 yılında yeni bir çalışma yapılmış ve 91,32 olan Tabiat Parkı büyüklüğü, 73,40 hektara düşürülmüştür.

Beydağı Tabiat Parkı içerisinde piknik yapılmaktadır. Kamelyalar ve piknik masalarında piknik yapabilirsiniz. Tabiat Parkı içerisinde kamp yapmak yasaktır. Ancak konaklama imkanı bulunmaktadır. Tabiat Parkında (oda konaklaması) konaklama tesisi bulunmaktadır. Dışardan misafir veya kamu personeli konaklamasına izin verilmektedir. 

Beydağı Tabiat Parkı, Malatya şehir merkezine 3,1 kilometre uzaklıktadır. Toplu taşıma araçlarına gerek kalmadan kolayca ulaşım sağlayabileceğiniz Tabiat Parkı, Malatya İl Jandarma Merkez Komutanlığının olduğu cadde üzerinde yer almaktadır. Jandarma merkez komutanlığının solundan giden (Mehmetçik Caddesini) düz devam ederseniz Tabiat Parkı sizi karşılayacaktır.

Doğa Koruma Ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen Beydağı Tabiat Parkı giriş ücretieri, her yıl düzenli olarak Doğa Koruma Ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından güncellenmektedir. İçeriğimizi gördüğünüz dönemde veya gideceğiniz dönemde ücret farklılığı olabilir. Doğa Koruma Ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne bağlantılı Beydağı Tabiat Parkı web adresinden güncel fiyatlara göz atabilirsiniz

Günpınar Şelalesi Tabiat Parkı

Doğa tutkunlarının yanı sıra fotoğraf meraklılarını da cezbeden tabiat parkı, yeşilin ve mavinin her tonunu bünyesinde barındıran manzarasıyla adeta doğal stüdyo imkanı da sağlıyor.

Malatya'nın Darende ilçesinde bulunan Günpınar Şelalesinin adı eskiden yakınında bulunan köye atfen Aşudu Şelalesi olarak kullanılıyormuş. Köy adı Gürpınar şeklinde değiştirilince Gürpınar Şelalesi, daha sonra Günpınar ismine dönüştürülmüş. Şelale, fay hattına bağlı eğim kırıklığı s3bebi ile oluşmuş. Şelaleyi oluşturan Şuhul Deresi kaynağını Hezanlı Dağı'ndan alıyor. Şelalenin 2 km batısındaki karstik kaynaklar dereyi oluşturuyor. Dere 2 km uzunluğunda, 60 m kenar yüksekliği olan kanyondan geçerek kanyonun sonunda şelaleyi oluşturuyor. Üç basamaklı olan şelale 25 m yüksekten düşmektedir. Eskiden debisi daha yüksek olan akarsudan Darende'ye içme suyu verildiğinden akımda azalma olmuş. Şelaleden 10 km sonra Şuhul Deresi, Tohma Çayı'na karışır. Şuhul Çayı karstik kaynaklarla beslendiğinden suları berraktır. Malatya'ya 118 km uzaklığında, Darende'nin 8 km batısında bulunan Günpınar Şelalesi ile Tohma Çayı Kanyonu Darende ilçesinin önemli turizm alanını oluşturmaktadır.

Malatya ya yolunuz düğerse mutlaka Gürpınar Şelalesini görmeden ayrılmayın. Malatya ya 110 km mesafeda yolu Darende ye kadar duble Darende den sonra 10 km kadar asfalt yol ama biraz dar. Şelale görmeniz gereken bir güzellik. Şelalenin ayak kısmına cam teras yapmışlar sular ayağınızın altından akıyor.

Gürpınar Şelalesi Malatya’nın Darende ilçesine 5 km mesafede yer alır.Malatya-Sivas yolundan yaklaşık 10 dakika mesafededir.Yolları biraz dar ve uçurum olduğundan giderken dikkat etmenizde fayda var.

Yollarda ki hız sınırı 110 (şehir merkezinde hız sınırı farklı) olup Darende giriş ve çıkışında genellikle radar bulunmaktadır.Bundan dolayı hız kurallarına uymanızı şiddetle tavsiye ederiz.

Gürpınar Şelalesine hem özel aracınızla hem de minibüsler ile gidebilirsiniz.Darende merkezden kalkan minibüslerle 15-20 dakika da ulaşmanız mümkün.Fakat aracınız var ise aracınızla gitmenizi öneririz.Giderken hoş bulduğunuz yerlerde inip manzaranın tadına doyabilirsiniz.

Arabayla gidecek iseniz ilk yapmanız gereken Malatya-Ankara yoluna girmek olsun ardından BURADAN yol tarifine ulaşarak rahat bir şekilde gidebilirsiniz.Malatya’dan yaklaşık 1 saat civarında şelaleye ulaşabilirsiniz.Yolların bir çok bölümü duble fakat sağlı sollu uçurumlar olduğundan temkinli gitmenizi öneriyoruz.

Güzel bir haberimiz var! Gürpınar Şelalesi’ne 2023 yılında giriş için herhangi bir ücret ödemenize gerek yok.Şelalenin girişinde ücretsiz bir otopark var.

Fakat bunlara rağmen ziyaretçi çok ama çok azdı.Böyle güzel yerlerin daha verimli değerlendirilmemesi bizleri üzüyor.Fakat tatil zamanlarında özellikle yaz döneminde aşırı derecede kalabalık olabilmekte.Bundan dolayı otopark konusunda zorluk çekebilirsiniz.

Şelalenin hemen dibinde bir kafe-restoran var. İşletmesini Darende Belediyesi yapmaktadır.Resroranda yöresel yemekler, kahvaltı, alabalık, soğuk ve sıcak içecekler bulunuyor. Burada alabalık yemenizi önenririz.

Nemrut Dağı Milli Parkı

2.150 metre yüksekliği bulunan ve Ankar dağları yakınlarında Toros dağı bölgesinde bulunmaktadır. 1986 yılılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilen Nemrut Dağı günümüzde yerli ve yabancı çok sayıda kişi tarafından ziyaret edilmektedir. 1988 yılında alınan kararla Milli Park olarak ilan edilen Nemrut Dağı Milli Parkı, ülkemizin en yüksek bölgelerinden bir tanesidir. Nemrut Dağı, yaz ve kış sezonunda düzenlenen çeşitli turlar ile ziyaret edilmektedir.

Nemrut Dağı geçmiş dönemde Komagene olarak bilinmektedir. Söz konusu alanda arkeolojik kalıntılarda bulunmaktadır. Nemrut Dağı Milli Parkı içerisinde; Antiochos tümülüsü, Eskikale, Cendere Köprüsü, Karakuş Tepesi ve dev heykeller bulunmaktadır. Ayrıca Nemrut Dağı’nın batı ve doğu teperinde, Komagene Krallığının kralı Antiochos heykeli ve tanrı tanrıça heykelleri bulunmaktadır. Heykellerin hemen yan tarafında da kartal heykelleri bulunmaktadır. Nemrut Dağı’nın batı tepesinde, aslanlı horoskop bulunmaktadır.

Aslan üzerinde 3 adet yıldız bulunmaktadır. Söz konusu yıldızlar; Jüpiter, Merkür ve Mars gezegenlerini temsil etmektedir. Ayrıca bu Aslan horoskobu, tarihte bilinen en eski horoskoptur. Nemrut Dağı’nda yer alan heykeller; komagene ülkesinin sanat anlayışı, pres sanatı ve helenistik yapı anlayışına uygun olarak yontulmuştur. Bu detayları inceleyecek olursak; Nemrut Dağı’na doğu ve batı uygarlığının zirvesi demek yanlış olmayacaktır.

Kommagene Krallığının kralı Antiochos Theos, Milattan Önce 62. yılda Nemrut Dağı tepesine çok sayıda Pers tanrısı ve Yunan tanrısı heykelini yaptırmıştır. Ayrıca kralın, kendisine ait mezar ve tapınağı da, Nemrut Dağı’na yaptığı biliniyor. Nemrut Dağı’nda 1981 yılında Alman mühendis Karl Sester tarafından kazı çalışmaları yapılmıştır. Ancak yapılan çalışmalarda Kommagene Krallığının kralı Antiochos Theos’un mezarı bulunamamıştır. 1988 yılında Milli Park olarak ilan edilen bölge koruma altına alınmıştır.

Ülkemizin en değerli bölgelerinden olan Nemrut Dağı, Adıyaman şehir merkezine 73,2 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Adıyaman – Diyarbakır yolu üzerinden ulaşım sağlayabileceğiniz Nemrut Dağı’na yapılacak yolculuk 1 saat 30 dakika sürecektir. Nemrut Dağı, Kahta ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Nemrut Dağı ile Kahta ilçesi arasında yapılacak yolculuk 1 saat sürecektir. İlçe merkezine yaklaşık 41 kilometre uzaklıkta yer alan Nemrut Dağı’nda keyifli vakit geçirebilirsiniz. Nemrut Dağı, yerleşim yeri olarak; Kayadibi Köyü’ne çok yakın konumdadır.

Nemrut Dağı’na gitmek için havayolu veya karayolunu kullanmak mümkündür. Adıyaman Havalimanı’na uçak ile geliyorsanız, araç kiralaması yaparak veya özel transfer hizmeti sunan araçlar ile Nemrut Dağı’na ulaşım sağlayabilirsiniz. Adıyaman’a otobüs ile geliyorsanız, yine aynı şekilde Nemrut Dağı’na çok kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz.

Adıyaman Otogarı ya da Kahta Otogarı’nda indikten sonra, Nemrut Dağı’na düzenlenen turlara katılarak, ulaşım sağlayabilirsiniz. Dileyenler, otogarlardan veya şehir merkezinden araç kiralaması da yapabilirler. Nemrut Dağı’na toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlanamamaktadır. Sadece Nemrut Dağı’na düzenlenen turlar ile toplu ulaşım sağlanabilir. Onun haricinde konaklama yapacağınız otelin transfer hizmeti araçları, kiraladığınız araçlar ya da kendi aracınızla Nemrut Dağı’na ulaşım sağlamanız gerekmektedir. Nemrut Dağı, Malatya il sınırında yer almaktadır.

Ankara ya da İstanbul güzergahından gelecek misafirler, Adıyaman güzergahını değil, Malatya güzergahını kullanabilirler. Ben Adıyaman’ı ziyaret ettikten sonra Nemrut Dağı’nı ziyaret etmek istiyorum diyenler var ise; Adıyaman güzergahını takip edebilir. 

Nemrut Dağı, Dünya genelinde büyük bir üne sahiptir. Her yıl milyonlarca ziyaretçi Nemrut Dağı’na akın etmektedir. Nemrut Dağı tarihi geçmişi ve kültürel mirası açısından mutlaka ziyaret edilmesi gereken bölgelerden bir tanesidir. Nemrut Dağı’nda güneşin doğuşuna ve güneşin batışına eşlik etmek mümkündür. Nemrut Dağı’na gittiğinizde, Nemrut Dağı Ulusal Parkı’nı, Kahta Kalesi’ni, Karakuş Tümülüsü’nü, Cendere Köprüsü’nü ve Arsemia Antik Kenti’ni görmeden gelmeyin.

Nemrut Dağı’nı maksimum gezme süresi 30 dakika. Fotoğraf çekimi ve anı ölümsüzleştirmek gibi detaylarla, gezi süresi 1 saate kadar çıkabiliyor. Nemrut Dağı’nın sembolü haline gelen heykeller, Nemrut Dağı’nın batı terasında ve Nemrut Dağı’nı doğu terasında bulunuyor. Heykellerin tam orasında da tümülüs yeralmaktadır. Heykellerin normal boylarının 7 metre ile 9 metre arası olduğu ifade ediliyor. Ancak ne yazık ki günümüzde sadece heykellerin kafalarını inceleme şansımız var.

Nemrut Dağı’na günübirlik ziyarette bulunan kişi sayısı yok denecek kadar azdır. Genelde konaklamalı olarak ziyarette bulunan misafirler, Nemrut Dağı’na yakın otel ve pansiyon arayışına giriyorlar. Nemrut Dağı’na yakın konumda Gölberan ve Kayadibi arasında birkaç otel ve pansiyon bulunuyor. Bu işletmeler haricinde Kahta ilçesinde ya da Adıyaman şehir merkezinde bulunan otel ya da pansiyonlar tercih edilebilir. Kahvaltı dahil oteller veya sadece konaklama yapılabilecek oteller Nemrut Dağı’na yakın konumda yer almaktadır. Bütçenize ya da tatil planınıza uygun olarak, Nemrut Dağı otellerini tercih edebilirsiniz. Nemrut Dağı’na kamp yapılmamaktadır. Yakın bölgede bungalov ev ve kır evi gibi işletmelerde mevcut değildir.

Turgut Ozal Tabiat Parkı

Malatya Merkez’e bağlı olan Tabiat Parkı şehrin gezilmesi gereken bölgelerinden bir tanesidir. Şehir dışından ve şehir içinden her yıl yüzlerce ziyaretçi ağırlamaktadır. Dileyenler; düğün, nişan ve kına gibi önemli günlerinin fotoğraflarını Tabiat Parkında çektirmektedir. Ayrıca Tabiat Parkı içerisinde çadır kampı yapılmamaktadır. Bunun yanı sıra, bungalov, ahşap ev ve pansiyon gibi konaklama imkanları da mevcut değildir.

Malatya’da bulunan Tabiat Parkının, şehir merkezi ile arasında olan uzaklığı 7,4 kilometredir ve 15 dakika gibi kısa bir sürede ulaşım sağlanabilmektedir. Tabiat Parkına toplu taşıma aracıyla ulaşım sağlamak isteyenler; Pınarbaşı – Orduzu servislerine binebilirler. Dileyenler taksi tutabilirler veya bisikletle gidebilirler. Ayrıca yürümek isterseniz yaklaşık 5,3 kilometre yürüme rotası sizi bekliyor olacaktır. Yürüme rotasını takip ederseniz, 1 saat sonra Tabiat Parkına ulaşmış olacaksınız. Ordüzü Göleti ve MÜSİAD hatıra ormanı arasında yer alan Tabiat Parkı İnönü Caddesi üzerinde yer almaktadır.

Tabiat Parkı Doğa Koruma Ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından 2009 yılında korunan alan olarak ilan edilmiştir ve 403 dekar alana sahiptir. Söz konusu Tabiat Parkının işletmeciliği ise; Doğa Koruma Ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nce yapılmaktadır ve Tabiat Parkına girişler ücretlidir.

Turgut Özal Tabiat Parkı’nda Yapılabilecek Aktiviteler

  • Hamak keyfi
  • Bisiklet turu
  • Bilgilendirici ve eğitici oyunlar
  • Piknik
  • Mangal ve barbekü
  • Yöresel lezzet tadımı
  • Fotoğraf çekimi
  • Günübirlik kullanım
  • Websitesi: http://turgutozal.tabiat.gov.tr/
  • Telefon: 05514345352
  • Adres: https://goo.gl/maps/dCJtkcxX8PUTxSrV9

Hiç yorum yok

Tema resimleri kelvinjay tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.