45- Manisa Spil Dağı
Türkiye’nin Manisa Ve İzmir il sınırları içerisinde yer alan bir milli parktır. Spil Dağı’nı ve çevresini kapsayan park, 22 Nisan 1968’de ilan edildi. Manisa İl Çevre Ve Orman Müdürlüğü’ne bağlıdır. ayrıca zirveye yakın “Atalanı” Mevkisi de bu park içinde yer almaktadır. Osmanlı Devleti’nden beri var olan atların mevsimlik olarak veya ihtiyarlamaların nedeniyle burada yılkıya bırakılmasıyla atların doğal yaşam sahası haline gelmiştir.
Sipil Dağı 120’yi aşan endemik bitki türüyle de eşsiz bir değer taşır. Sayısı yetmişe yakın şifalı bitki bulunmaktadır. Bunların arasında en ünlüsü kuşkusuz Manisa Lalesi’dir. Manisa Lalesi, Anemone türlerine (ranunculaceae) verilen genel bir ad. Çok yıllık, parçalı yapraklı, büyük çiçekli ve otsu bitkilerdir.
Milli park alanında; tavşan, kurt, çakal, domuz, tilki, sansar, porsuk, sincap, kirpi, gelincik, doğan, atmaca, kartal, akbaba ve ötücü kuşların hemen her türü yaşamaktadır. Spil Dağ’ında Kybele Kaya Kabartması, Frig özellikleri gösteren Lidya kültürünün kalıntıları olan kaya mezarları, Yarıkkaya’nın yakınında her biri kayaya oyulmuş evler ve bir taht görülmektedir. Çaybaşı’nda Niobe Doğal Kaya Anıtı, Manisa Kalesi kalıntıları belli başlı kültür varlıkları olarak sıralanabilir. 1250 metre yükseklikteki At Alanı Yaylası, Milli Park’ın gelişim bölgesi olarak planlanmıştır. Burada günübirlik kullanım amacıyla kamp alanı, piknik tesisleri, spor, oyun alanları, iki tane kır gazinosu, iki restoran ile 124 yatak kapasiteli dağ evleri personeliyle hizmet vermektedir. Manisa kent merkezinden 1250 metre yükseklikteki At Alanı Yaylası’na 24 kilometre tutan asfalt yolla çıkılabilmektedir.
Hiç yorum yok
Yorum Gönder