Header Ads

57-Sinop Milli Parkları


Akgöl Tabiat Parkı

Tanıtım: 28.05.2018 tarihinde Tabiat Parkı olarak tescil edilmiştir. Alanı 40,01 ha olup; Sinop İli, Ayancık İlçesi, Akgöl Mevkiinde bulunmaktadır.

Ulaşım: Alan Ayancık İlçesinden 42 km uzaklıkta bulunmaktadır. Mevcut bu yolun 38 km'sini asfalt olan Ayancık-Kastamonu yolu oluşturmaktadır. Anayoldan ayrılarak alana giden 4 km yol ise stabilize özellikte olup orman içi yoludur. Ayancık İlçesinden her gün İstanbul, Ankara, İzmir, Samsun ve Kastamonu hatlarında otobüs seferleri, ayrıca Kastamonu ve Sinop Merkez, Sinop Türkeli İlçesi istikametlerine de minibüs seferleri düzenlenmektedir.

Tesis Bilgileri: Akgöl Tabiat Parkının tescili yapılmış olup, saha henüz faaliyete geçmediğinden mevcut tesis bulunmamaktadır. Planlamaların ardından sahada, tur güzergâhı, manzara seyir, çadırlı kamp vb. gibi rekreasyona yönelik alan ve noktalar; Kabaktarla tepenin güneydoğu yönünde kalan ve göl manzarası olan mevkide seyir terası yapılması göl ve çevresinde yürüyüş parkurları ve günübirlik konaklama için yapı ve tesislerin yapılması planlanmaktadır

Biyolojik Çeşitlilik-Ekosistem: Bitki Örtüsü : Yörenin doğal bitki örtüsünü ormanlar oluşturmaktadır. Bitki örtüsü çok zengin ve yoğun olup, yükselti kuşaklarına göre farklılaşmaktadır. Kıyı kesiminde yayvan yapraklı orman dokusu, makilik ve fundalıklar ile kültür bitkileri yaygındır. Kıyıdan itibaren yükseldikçe iğne yapraklı ağaç ve bitki türleri yoğunluk kazanmaktadır. Ormanlarda çam, göknar, meşe, gürgen, kayın, dişbudak, karaağaç, ıhlamur, çınar, kestane, kavak çeşitli maki ve çalı türleri yer almaktadır.

Fauna olarak da; Boz ayı, Kaya Sansarı Porsuk, Karaca, Sincap, Yaban domuzu, Tavşan, Kurt gibi hayvanlar bulunmaktadır.

Günübirlik Sahalar: seyir terası yapılması göl ve çevresinde yürüyüş parkurları ve günübirlik konaklama için yapı ve tesislerin yapılması planlanmaktadır

Gelişme Planı Koruma ve Ziyaretçi Kullanım Hükümleri: Gelişme Planı ile peyzaj ve uygulama projeleri tamamlanmış olup uygulamaya geçirilmektedir.

Konum Bilgisi

Bazalt Kayalıkları Tabiat Anıtı

Tanıtım: Sinop İli Boyabat ilçesi sınırları içerisinde yer alan Bazalt Kayalıkları Tabiat Anıtı, ortalama 600 m yüksekliğinde, gürgen-meşe geniş yapraklı karışık ormanlar, kayalık alanlar, orman açıklıkları, çalılık alanlarla birlikte yol kenarı habitatlarınında iştirak ettği engebeli bir arazi üzerinde yer almaktadır. 03.01.2011 tarihinde Tabiat Anıtı olarak ilan edilmiştir. Boyabat bazaltları Türkiye'de ve Dünyada ender rastlanabilecek volkanik yapıları ile Ülkemiz açısından büyük önem taşımaktadır. Yer yer 20 m'yi aşan dikine gelişmiş sütunsal çatlakların aşınarak yüzlek vermesi bu doğa harikasını oluşturmuştur. Bu sütunsal çatlaklar, lavın soğumasıyla birlikte, akma yönüne dik olarak gelişen yapılardır. Genelde beşgen veya altıgen geometrilere sahiptir. Boyabat bazaltlarının en önemli özelliği soğuma çatlaklarına ait bazı düzlemlerin farklı seviyelerde kıvrımlar sunmasıdır. Bu yapılar, genelde lav akıntısının üst seviyelerinde görüldüklerinden atmosfer ile hızlı temasları kaynaklı hızlı soğuma sonuca daha derindeki sütunlardan farklı yapısal özelliklere sahiptir.

Ulaşım: 10 ha büyüklüğe sahip Bazalt Kayalıkları Tabiat Anıtı, Sinop İl Merkezine yaklşık 98 km, Kastamonu İl Merkezi'ne 124 km ve Boyabat İlçe Mekezine ise yaklaşık 17 km mesafededir. Tabiat Anıtı'na Boyabat ilçe merkezi üzerinden, önce yaklaşık 5 km kuzeybatısında yer alan Akyörük köyü, daha sonra 8 km batısında yer alan Kurusaray köyü geçilerek, buradan da yaklaşık 2 km batı istikametinde mevcut stabilize yol takip edilerek kuzeydoğu sınırından varılmaktadır.

Tesis Bilgileri: Bazalt Kayalıkları Tabiat Anıtı'nda ziyaretçilere hizmet etmek amacıyla, yürüyüş yolları, merdivenler, korkuluklar, seyir terasları, yağmur barınakları, bilgilendirme tabelaları, köprü vs. tesisler yer almaktadır.

Yönetim Planı Koruma ve Ziyaretçi Kullanım Hükümleri: Yapılmakta olan yönetim planı ile mevcut tesislerin yanı sıra  sahaya, tanıtım birimi, yöresel ürün satış birimleri, otopark, WC ve mescid gibi tesislerin de yapılması planlanmaktadır.

Biyolojik Çeşitlilik-Ekosistem: Bazalt Kayalıkları Tabiat Anıtı, bünyesinde gürgen-meşe geniş yapraklı karışık ormanlar, kayalık alanlar, orman açıklıkları, çalılık alanlarla birlikte yol kenarı habitatlarını barındırmaktadır. Tabiat Anıtı'nın bu karasal çeşitliliğinin yanı sıra alanın batı sınırından girip orta bölümünü kat ederek doğu sınırından çıkış gösteren dereye bağlı gelişen makrofitik sistemler de sucul ekosistemin alanda bulunmasına yol açmıştır. Aynı zamanda bu derenin sahaya giriş yaptığı nokta üzerinde şelale yapısı da sahaya doğal peyzaj değerleri anlamında çeşitlilik kazandırmaktadır.  Tabiat Anıtı ihtiva ettiği bu karasal ve sucul ekosistem çeşitliliğinin yanı sıra, bünyesindeki türler bakımından da önemli bir alandır. Tabiat Anıtı'nda hem karasal hem de sucul ekosistem bulunmaktadır. Karasal ekosistemin kayalık ve orman ekosistemi olmak üzere iki tipi vardır. Sucul ekosistem ise düzenli akış gösteren dereye bağlı gelişen dere ekosistemidir.

Fauna: Sahada; kirpi, yarasa, kaplumbağa, sincap, çakal, tilki, gelincik, kaya sansarı, yaban domuzu, karaca, tavşan ve kurt gibi çeşitli hayvan türleri  bulunmaktadır.

Flora: Sahada; çınar, karaağaç, ceviz, meşe, gürgen fındık, kızılağaç, kavak, akçaağaç, menengiç, böğürtlen, kuşburnu, üvez vb. çok çeşitli bitki türleri yer almaktadır.

Konum Bilgisi

Buzluk Tabiat Parkı

Tanıtım: 23.08.2020 tarihinde Tabiat Parkı olarak tescil edilmiştir. Alanı 51,6 ha olup; Karadeniz Bölgesi'nin Batı Karadeniz Bölümü'nde, Sinop ilinin Durağan ilçesinin Bayat Köyü Buzluk mevkiinde yer almaktadır. Saha içerisinde tahmini 500 yaşında bir gürgen ağacı ile yörede çok bilinen Buzluk Mağarası da yer almaktadır.

Ulaşım: Alan, Durağan İlçesinden 13,5 km uzaklıkta Durağan Dikmen karayolu üzerinde bulunmaktadır. Sinop İl Merkezine 125 Km. İstanbul'a 615 Km, Ankara'ya 345 Km. Samsun'a 190 Km uzaklıkta bulunmaktadır .


Tesis Bilgileri: Yeni ilan edilmesi nedeniyle ve planlama çalışmaları devam ettiğinden, sahada idaremiz tarafından yapılmış herhangi bir tesis bulunmamaktadır.

Flora: Karaçam, meşe, gürgen, kayın gibi türler yer almaktadır.

Fauna: Çeşitli kuşlar, ayı, kurt, karaca, yaban domuzu, yılan kertenkele, sincap, kaya sansarı, tavşan vs. türler görülür.

Gelişme Planı Koruma ve Ziyaretçi Kullanım Hükümleri: Planlama çalışmaları devam etmektedir. Sahada piknik, doğa yürüyüşü, manzara seyiri, yaban hayatı gözlemciliği gibi etkinlikler yapılabilir. Sahanın yangınlara hassas olması dolayısıyla alanda bulunan uyarı işaretlerine dikkat edilmelidir.

KONUM BİLGİSİ

Çatak Kanyonu Tabiat Parkı

Tanıtım: 07.08.2017 tarihinde Tabiat Parkı olarak tescil edilmiştir. Alanı 420,42 ha olup; Sinop İli, Türkeli İlçesi, Çatak Köyünde bulunmaktadır. Doğal kanyon yapısı ve içerisinde bulunan tespit edilmiş 39 adet şelale, mağaralar ve karstik yapısıyla eşsiz doğal kaynak değerlerine sahiptir.

Ulaşım: Türkeli ilçesi, Sinop'a 92 Km, Kastamonu'ya 110 Km uzaklıkta bulunmaktadır. Çatak Kanyonu Tabiat Parkı'na Türkeli ilçesinden Kavakören, Sırakonak Köyü yolundan devam edilerek Çatak Köyünden stabilize yolla ulaşılmakta ve Türkeli'ye yaklaşık 25 Km mesafede bulunmaktadır.

Tesis Bilgileri: Saha yeni ilan edilmiş olduğundan şu anda herhangi bir tesis bulunmamaktadır. Mevcut yapı itibariyle ancak profesyonel kanyon geçiş ve dağcılık eğitimi almış kişiler dışında ziyarete uygun durumda bulunmamaktadır.

Kapasitesi: Planlanan tesisler yapıldığında ziyaretçi potansiyeli yıllık 10 bin kişi olacaktır.

Biyolojik Çeşitlilik-Ekosistem: Alanda; Kayın, Gürgen, Meşe, Çam, Kavak, Kestane ağaçları ve Karadeniz makisi, Defne, Böğürtlen vs. bitkiler bulunmaktadır. Yaban hayvan varlığı olarak da, çakal, geyik, ayı, sansar, porsuk, karaca, sincap, tilki, kurt gibi hayvanlar bulunmaktadır.

Günübirlik Sahalar: Saha yeni ilan edildiğinden dolayı herhangi bir günübirlik alan bulunmamaktadır.

Rotalar: Özellikle şelalelerin ve kanyon yapısının görülmesi amacıyla Manzara Seyir noktaları, Yürüyüş Parkurları, çadırlı kamp alanlarıgibi  planlanmaktadır.

Gelişme Planı Koruma ve Ziyaretçi Kullanım Hükümleri: Gelişme Planıve peyzaj ve uygulama projeleri yapım çalışmaları tamamlanmıştır. Alanda; Yürüyüş Parkuru, Manzara Seyir terasları, çadırlı kamp alanı, kır evleri gibi düzenlemeler yapılacak olup, Doğa-Manzara Fotoğraf çekimi, Doğayı tanıma gibi günübirlik faaliyetlerin gerçekleştirilmesi düşünülmektedir.

KONUM BİLGİSİ

Hamsilos Tabiat Parkı

Karadeniz’in oldukça düzgün olan kıyıları, Sinop Yarımadası gibi önemli burunların meydana getirdiği çıkıntılarla bozulmaktadır. Sinop Yarımadası, Türkiye'nin en kuzey ucunda bulunan İnceburun ile Sinop şehir merkezinin yer aldığı Boztepe (Ada) olmak üzere iki uzantıdan (yarımadadan) oluşmaktadır. Hamsilos Tabiat Parkı, İnceburun uzantısında yer almaktadır.

Hamsilos Tabiat Parkı; Parka adını veren denizin bir nehir gibi kara içine girdiği Karadeniz’deki ria tipi kıyı oluşumunun en güzel örneklerinden biri olan Hamsilos Koyu (halk arasında Hamsaroz olarak da söylenmektedir) ile Akliman Koyu gibi eşsiz güzellikteki iki doğal limanı, bataklık-kumul-deniz ve ormanlık alanları ile zengin biyoçeşitliliği bir arada barındıran doğa harikası bir alan olup İl Merkezine 14 kilometre uzaklıktadır.

Aynı zamanda 1.Derece Doğal Sit Alanı da olan Hamsilos Tabiat Parkı, Türkiye'nin 22'nci Tabiat Parkı olup, Sinop'un da en özel alanlarından biridir. Sinop’un diğer cazibe merkezlerinden olan İnceburun ve Sarıkum Gölü dışında şehre gelen ziyaretçilerin birçoğunun mutlaka uğradığı bir alandır. 

1987 yılında mesire yeri olarak tescil edilmiş olan ve sahip olduğu peyzaj güzellikleri yanında bu güzelliklerinden rekreatif anlamda faydalanılmasına olanak veren günü birlik tesislerin yer aldığı Akliman Mesire Yeri de Tabiat Parkı'nın bir başka cazibe noktasıdır. Alanın Tabiat Parkı ilan edilmesi ile mesire yeri statüsü kaldırılarak Tabiat Parkı sınırlarına dahil edilmiş ve Akliman Günübirlik Kullanım Alanı adını almıştır.

Bu mevkii aynı zamanda; arkeolojik döneme tarihlendirilen liman içindeki keramik parçaları ile eski denizcilerin mezarlarının, resmi kaynaklara dayanmamakla birlikte yöre halkı tarafından fosil kalıntısı olduğu belirtilen deniz kıyısındaki buluntuların ve de Amazon kadınlarının yıkandığı alan olarak inanılan Kadınlar Hamamı’nın yer aldığı kültürel kaynak değerleri açısından da zengin bir alandır.

Hamsilos Mevkii ise İskandinavya'daki fiyortlara benzerliğinden yola çıkılarak birçok yayında fiyort olduğu belirtilen bir doğal liman olan Hamsilos Limanı ve yakın çevresini kapsamaktadır. Hamsilos; görünüş itibariyle bir fiyort'a benzemekle birlikte, aslında Deveci Deresi Vadisi'nin daha derin kazılmış bölümlerinin denizin yükselmesi sonucunda boğularak limana dönüşmesiyle oluşmuş bir yer şeklidir. Hamsilos Fiyort’u olarak anılan bu oluşum, ziyaretçilerine; deniz, koy ve yeşilin bir arada yer aldığı eşsiz ve doyumsuz bir görsel peyzaj zenginliği sunmaktadır.

Birçok faktörün etkisi altında çeşitlenen Tabiat Parkı’nın bitki örtüsü de zengin bir biyoçeşitliliğe ev sahipliği yapmaktadır. Alanda, yabani karanfil (Dıanthus carmelitarum), Kastamonu soğanı (Allium kastambulense), deve dikeni (Cirsium pseudopersonata sp.pseudopersonata), teke sakalı (Tragopogon aureus), sütleğen (Euphorbia cardiophylla), Sinop çiğdemi (Crocusspeciosusssp.xantholaimos) gibi 6 endemik ve bir çok tehlike kategorisi sınıfı içerisinde değerlendirilen korunmaya değer bitki türü bulunmaktadır. Kuşlar açısından bakıldığında da yaban hayatı özellikli bir alandır ve 150 sayıda kuş türünün barınmak, konaklamak ya da göç amaçlı tercih ettikleri bir alandır. 

KONUM BİLGİSİ

İnaltı Mağarası Tabiat Parkı

Tanıtım: 03.08.2020 tarihinde Tabiat Parkı olarak tescil edilmiştir. Alanı 22,8 ha olup; Sinop İli, Ayancık İlçesi, İnaltı Köyü Mevkiinde bulunmaktadır. Alan içerisinde bulunan İnaltı mağarası denizden 1070 m yükseklikte bulunmaktadır. Mağara speleotemler açısından zengin bir mağara olmayıp, temel cazibe unsuru yer yer 20 m'yi aşan tavan yüksekliği ve giriş kısmındaki geniş ve yüksek oda sahanlığıdır. Mağaranın ortalama uzunluğu 658 m'dir. Mağaranın 300 m lik kesimi aydınlatılmış ve ziyarete açık bulunmaktadır.

Ulaşım: Alan Ayancık İlçesinden 36 km uzaklıkta bulunmaktadır. Mevcut bu yolun İnaltı köyüne kadar olan kısmı yaklaşık 35 km'dir. Mağara köye yaklaşık olarak 400-450 m mesafede bulunmakta ve eğimli ve stabilize bir yolla mağaraya ulaşılmaktadır. Sinop Merkeze 94 Km, İstanbul'a 620 Km, Ankara'ya 350 Km, Kastamonu'ya 111 Km uzaklıkta bulunmaktadır.

Tesis Bilgileri: Sahada önceki yıllarda yapılmış olan bir kır kahvesi ve WC bulunmaktadır. Mağaraya çıkan merdivenler ile mağara içi aydınlatma mevcut olup mağara ziyarete açıktır.

Biyolojik Çeşitlilik-Ekosistem: Yörenin doğal bitki örtüsünü ormanlar oluşturmaktadır.Bitki örtüsü çok zengin ve yoğun olup, yükselti kuşaklarına göre farklılaşmaktadır. Kıyı kesiminde yayvan yapraklı orman dokusu, makilik ve fundalıklar ile kültür bitkileri yaygındır. Kıyıdan itibaren yükseldikçe iğne yapraklı ağaç ve bitki türleri yoğunluk kazanmaktadır.

Ormanlarda çam, göknar, meşe, gürgen, kayın, dişbudak, karaağaç, ıhlamur, çınar, kestane, kavak çeşitli maki ve çalı türleri yer almaktadır.

Sahada boz ayı, kaya sansarı, karaca, sincap, yaban domuzu, tavşan, kurt gibi hayvan türleri bulunmaktadır.

Gelişme Planı Koruma ve Ziyaretçi Kullanım Hükümleri: Planlama çalışmaları devam etmektedir. Sahaya günübirlik alanlar, otopark, yeni yürüyüş yolları, kır lokantası, yağmur barınağı, tanıtım birimleri, manzara seyir terası gibi tesislerin yapılması planlanmaktadır.

KONUM BİLGİSİ

Sorkun Şelaleri Tabiat Parkı

Tanıtım: Sorkun Şelaleleri Tabiat Anıtı, Karadeniz Bölgesi'nde, Sinop ili, Gerze ilçesi sınırları içinde yer almaktadır .Alan, Sorkun Deresi boyunca, kanyon içinde yaklaşık 2,3 km uzanmaktadır. Alanın doğu sınırını toprak yol oluşturmaktadır. Alanın kuzeyinde Karlı Köyü Dereli Mahallesi, güneyinde ise Sorkun Köyü Kütükoğlu Mahallesi bulunmaktadır. 07.08.2017 tarihinde ilan edilmiştir. 50 hektarlık alana sahiptir. Tabiat Anıtı, Sorkun Deresi Vadisi içinde yer almaktadır. Alan, kuzeydoğu-güneybatı yönünde, yüksek eğimli vadi yamaçlarını ve vadi tabanını içine alarak yaklaşık 2300 metre boyunca uzanmaktadır. 2300 metre boyunca, Tabiat Anıtı içinde irili ufaklı 15 adet şelale bulunmaktadır. Vadi boyunca kuzeydoğu-güneybatı yönünde, amatör yürüyüşler düzenlenmekte ve bu şelaleler görülmektedir.


Ulaşım: Sorkun Şelaleleri Tabiat Anıtı, Sinop il merkezine 34 km ve Gerze ilçe merkezine 23 km uzaklıktadır. Tabiat Anıtı, ülke karayolu ulaşım ağına Sinop-Kastamonu ve Sinop-Samsun karayolları ile bağlanmaktadır. Tabiat Anıtının, alana en yakın yerleşim olan Sorkun Köyü'ne uzaklığı 3 km'dir. Alanın yakın çevresinde bulunan bir diğer yerleşim olan Karlı Köyü'ne uzaklığı ise 4,4 km'dir. Tabiat Anıtına en yakın havalimanı Sinop Havalimanı olup alana uzaklığı 33 km'dir. Tabiat Anıtının çevre illere uzaklığı; Samsun'a 151 km, Kastamonu'ya 156 km, Ankara'ya 401 km ve İstanbul'a 664 km dir.

Tesis Bilgileri: Planlama çalışmaları devam etmektedir. Şu anda alanda herhangi bir tesis bulunmamaktadır. Şelalelere giden dere kenarında patika yol bulunmaktadır.

Yönetim Planı Koruma ve Ziyaretçi Kullanım Hükümleri: Yürürlükte bulunan yönetim planı ile sahaya büfe, tanıtım birimi, yöresel ürün satış reyonları, otopark, WC vs. tesislerin yapılması için projeler hazırlanmıştır.

Biyolojik Çeşitlilik-Ekosistem.

Tabiat Anıtında orman ekosistemi ve daimi akan dere ekosistemi hüküm sürmektedir. Orman ekosisteminde hakim tür kayın (Fagus orientalis) olup bu türe gürgen (Carpinus betulus), çınar (Platanus orientalis) ve meşe (Quercus sp.) türleri eşlik etmektedir. Tabiat Anıtı ormanları geçmiş yıllarda ağır antropojenik baskılara maruz kalmış olmasına rağmen, iklimsel özellikler ve antropojenik faaliyetlerin nispeten azalmasına bağlı olarak yenilenebilmektedir.

Flora: Sahada; Karaçam,porsuk, ardıç, böğürtlen, alıç, gürgen, meşe, kızılcık, kuşburnu, kayın, fındık, çınar, söğüt,kararağaç vs. bitki türleri yer almaktadır.

Fauna: sahada; Kurbağa, kaplumbağa, kertenkele ,yılan, su yılanı, kirpi, köstebek, tavşan, sincap, kurt, tilki, sansar, boz ayı, yaban domuzu gibi hayvan türleri yer almaktadır.

KONUM BİLGİSİ

Tatlıca Şelaleri Tabiat Parkı

Erfelek ilçesi Tatlıca Köyündedir. Aynı vadi içinde sıralanmış 28 irili ufaklı şelaleden oluşmuştur. Bu güzelliği ile dünyada bir benzeri yoktur. Dar ve 2 km uzunlukta bir vadi içinde, şelaleler kenarında, kayın ormanları içinde yapılacak 2 saatlik yürüyüş oldukça zevkli ve heyecanlıdır.

Tanıtım: 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu'nun 3. Maddesi gereği ve Bakanlık Makamının 11.07.2011 gün, B.18.0.DMP.0.02.01.401-03-903 sayılı OLUR'u ile "Tabiat Parkı" olarak ilan edilmiştir. 11.07.2011 tarihinde Tabiat Parkı olarak tescil edilmiştir. Alanı 72 ha olup; Alan Karadeniz Bölgesi'nin Batı Karadeniz Bölümü'nde, Sinop ilinin Erfelek ilçesinin Tatlıca köyü sınırları içerisinde yer almaktadır.19.04.2019 tarihinde onaylanmış Gelişme Planı ile onaylı peyzaj ve uygulama projesi mevcuttur. Karasu'nun kollarından Gülleyük deresi, yatağını derine doğru yararken, tabaka başlarından döküldüğü kesimlerde, vadisi boyunca merdiven basamakları şeklinde sıralanan 28 şelale oluşturmuştur. Şelaleler Gülleyük deresi tarafından oluşturulmuştur. Bu dere, Karasu çayının orta çığırındaki küçük kollarından biridir. Toplam drenaj alanı 675 hektar, uzunluğu ise 4,5 km kadardır. Kaynaklarını yörenin en önemli zirvelerinden Soğukoluk (Isırganlık) tepenin (1215 m) kuzeye bakan yamaçlarından almakta ve 445 m seviyesinden Karasu çayına katılmaktadır. Kaynakla ana akarsuya katıldığı nokta arasındaki yükselti farkı 770 m olup, ortalama yatak eğimi % 17 kadardır.

Tatlıca Şelaleleri Tabiat Parkı ziyaretçilerin botanik gezileri, doğa yürüyüşleri, trekking, koşu, fotoğraf çekimi, böcek ve hayvanları inceleme, kuş gözlemciliği, piknik, gibi rekreasyonel ihtiyaçlarına cevap verebilecek potansiyele sahiptir. Zengin orman altı bitki varlığı, ve takım şelaleleri nedeniyle Sinop ilinin en gözde turizm alanıdır.

Ulaşım: Alana en yakın yerleşim birimi 2 km. uzaklıktaki Tatlıca Köyüdür. Erfelek İlçe merkezine 18 km. uzaklıkta olan alana ulaşım karayolu ile sağlanmaktadır. Sinop İl merkezine 44 km, Ayancık İlçe merkezine 35 km. mesafededir. Erfelek Barajının yakınında yapılarak işlerlik kazanacak karayolu Karasu Çayının diğer tarafından geçecek ve alana ulaşımın ana hattını meydana getirecektir. Alternatif olarak Ayancık İlçesi Hatip Köyü üzerinden köy yolları ile ulaşım sağlanabilmektedir.

Tesis bilgileri: Giriş kontrol ünitesi, WC, büfe, kır kahvesi, fırın, çocuk oyun grubu, ahşap yürüyüş yolu, seyir terasları bulunmaktadır.

Biyolojik çeşitlilik ve Ekosistem:

Flora: Kayın, meşe, gürgen, fındık, kestane, göknar, kızılağaç, çınar, söğüt, kocayemiş, kızılcık, muşmula, böğürtlen, sarmaşık vb. türler alanda ve çevresinde bulunmaktadır.

Fauna:

Memeliler: Karaca, domuz, kurt, çakal, tilki, vaşak, sansar, gelincik, tavşan, sincap vb. türler alanda ve çevresinde bulunmaktadır.

Kuşlar: Çulluk, bıldırcın, kestane kargası, sakarmeke, doğan, baykuş, karga, tahtalı güvercin, ağaçkakan, ördek türleri görülür.

Sürüngenler: Yılan, kaplumbağa, kertenkele görülür.

Balıklar: Alabalık  görülür.

Ekosistem: Kuzdağı Ormanı ve Çitler Ormanına iki sırt arasında yer alan ve oldukça eğimli  bir vadide, kaynağı yaklaşık 1 km mesafede bulunan ve kademeli olarak yer alan 28 adet şelale yer almaktadır. Şelalelerin yer aldığı vadi ve yakın çevresindeki geniş bir alan oldukça zengin bir bitki örtüsüne sahip ormanlık alandır. Zengin bir floraya sahiptir.

Önemi: Şelalelerin olduğu alanda 100 yıldan fazla bir geçmişe sahip iki adet eski değirmen yer almaktadır. Kademeli olarak yer alan 28 adet şelale bulunmaktadır.

Ziyaretçi yönetimi ile alakalı bilgiler ve ziyaretçilere uyarılar: Sahada kır lokantası, kır kahvesi, sırık kebabı fırını, WC, mescid, çocuk oyun alnanı, otopark, yöresel ürün satış reyonları, ahşap ve toprak yürüyüş yolları bulunmaktadır. Doğa yürüyüşleri, manzara seyiri, piknik ve çadır kampı yapılabilir. Can güvenliği ve sahanın geleceğe sağlıklı bir şekilde aktarımı için alandaki bilgilendirme ve uyarı levhaları dikkate alınmalıdır.

KONUM BİLGİSİ

Topalçam Tabiat Parkı

Tanıtım: 11.07.2011 tarihinde Tabiat Parkı olarak tescil edilmiştir. Alanı 15 ha olup; Alan Karadeniz Bölgesi'nin Batı Karadeniz Bölümü'nde, Sinop ilinin Boyabat ilçesinin Topalçam mevkiinde yer almaktadır. 2011 yılında Tabiat Parkı olarak tescil edilmiştir. Boyabat İşletme Şefliğinin, Boyabat serisi 196,197,218 ve 219 no'lu bölmelerini kapsamaktadır. 1/25000 ölçekli memleket haritasında F33b1 numaralı paftada yer alır. 28.02.2006 tarihinde onaylanmış Mesire Yeri Gelişme Planı mevcuttur. Boyabat ilçesi halkının günü birlik piknik ve mesire yeri ihtiyacını karşılamaktadır.

Ulaşım: Boyabat İlçe merkezine 2 km mesafede yer alan Topalçam Tabiat Parkı, Durağan İlçesine 36 km, Saraydüzü İlçesine 30 km ve Sinop İline 88 km uzaklıktadır.

Tesis Bilgileri: Sahada  Kır gazinosu, WC, Büfe, Çeşme, çocuk oyun grubu ve piknik ünitesi mevcuttur.

Flora: Kızılçam (Pinus brutia), çayır otları, çalı kökenli bitkiler ile ardıç ve bodur meşe türlerine rastlanmaktadır.

Fauna: Çeşitli kuşlar, yaban domuzu, yılan kertenkele, sincap, tavşan vs. türler görülür.

Gelişme Planı Koruma ve Ziyaretçi Kullanım Hükümleri: Gelişme Planı yapım çalışmaları tamamlanmıştır. Sahada piknik, doğa yürüyüşü gibi etkinlikler yapılabilir. Sahanın yangınlara hassas olması dolayısıyla alanda bulunan uyarı işaretlerine dikkat edilmelidir.

KONUM BİLGİSİ

Hiç yorum yok

Tema resimleri kelvinjay tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.