Header Ads

64- Uşak Milli Parkları

 


Başkomutan Tarihi Milli Parkı

Afyonkarahisar, Kütaya ve Uşak illeri sınırında yer alan, Başkomutan Tarihi Milli Parkı giriş ücreti listesini paylaştık. 1981 yılında Milli Park olarak ilan edilen bölge, 348.340 dekar büyüklüğündedir. Ayrıca Başkomutan Tarihi Milli Parkı’nın 17 bin 120 dekarı Uşak ili sınırı içerisinde yer alırken, 151 bin 720 dekarı Kütahya ilinde ve 179 bin 500 dekrar ise Afyonkarahisar il sınırında yer almaktadır. Türkiye Cumhuriyeti açısından önemli bir yere sahip olan, Başkomutan Tarihi Milli Parkı, Kurtuluş Savaşı açısından önem arz etmektedir. 26 Ağustos 1922 tarihinde Büyük Taarruzun başladığı bölge ile 30 Ağustos 1992 tarihinde Başkomutanlık Meydan Muharebesinin yaşandığı bölgedir.

Askeri zekasıyla büyük güç kazanan, Mustafa Kemal Atatürk Büyük Taaruz’da başarı sağlanmasında büyük rol oynamıştır. Mustafa Kemal Paşa, Türk toplumunun bağımsızlığının ve varlığının kalıcı olması için köklü yenilikleri hayata geçirmiştir. Bölgedeki alanlar birleştirilerek, Başkomutan Tarihi Milli Parkı adını almıştır. Günümüzde ise; yaşanan anıların ve tarihi geçmişin korunmasına özen gösterilmektedir.

Başkomutan Tarihi Milli Parkı içerisinde; Dumlupınar Müzesi, Kocatepe Anıtı ve Kitabesi, Dumlupınar Şehitliği, Yüzbaşı Agâh Efendi Şehitliği, Dumlupınar Anıtı, Büyük Taarruz Şehitliği, Üçtepeler Aslıhanlar Şehitliği, Mustafa Kemal Atatürk Anıtı, Yüzbaşı Şekip Efendi Şehitliği, Albay Reşat Çiğiltepe Şehitliği, Şehit Sancaktar Mehmetçik Anıtı, Zafer Müzesi ve Zafertepe Anıtı yer almaktadır.

Başkomutan Tarihi Milli Parkı, tarihi savaş alanlarının korunması adına oluşturulmuştur. Şehitlik ve anıtlarla beraber yaşanan tarihi geçmişin gelecek nesillere aktarılması amaçlanmaktadır. Ziyaretçilerin tarihi bilgilerini pekiştirmeleri ve gelecek nesillere aktarmaları adına, piknik alanları da kurulmuştur. Başkomutan Tarihi Milli Parkı içerisinde bungalov ve kır evi tarzı konaklama imkanları mevcut değil. Ayrıca kamp da yapılmamaktadır. Günbürilik ziyaret gerçekleştirebileceğiniz, Başkomutan Tarihi Milli Parkı içerisinde her yıl 25 – 30 Ağustos arasında Zafer Hastası Kutlamaları gerçekleştirilmektedir.

Başkomutan Tarihi Milli Parkı, Afyonkarahisar kent merkezine 19,4 kilometre uzaklıktadır. Şehir merkezinden yapılacak yolculuk 30 dakika sürecektir. Milli Parka en yakın yerleşim yeri, Büyükkalecik bölgesidir. Toplu taşıma aracıyla ulaşım sağlanamayan Milli Parka, kendi aracınız ile gelmeniz gerekmektedir. Afyonkarahisar şehir merkezinden yola çıktığınızda, Büyükkalecik güzergahına gitmeniz gerekiyor. Büyükkalecik bölgesini geçtikten sonra, Şuhut’a giden yola düz devam ederseniz, yol üzerinde Milli Park sizi karşılayacaktır. Navigasyon bağlantısını alt kısımda paylaştık. Bulunduğunuz konumdan, kolayca rota oluşturabilir ve yolculuğun tadını çıkarabilirsiniz.

Başkomutan Tarihi Milli Parkı’nda Neler Var?

  • Çeşme
  • İdari hizmet binası
  • Otopark
  • Şehitlik
  • Etkinlik alanları
  • Kamelya
  • İdare ve ziyaretçi merkezi
  • Tırmanış parkuru
  • Büfe
  • Trekking yolu
  • Piknik alanları
  • Yaban hayvanı üretim istasyonu
  • Tuvalet
  • Gezi rotası
  • Mescit
  • Seyir terası
  • Orman yolları
  • Gölet
  • Su pınarlarıhttps://goo.gl/maps/q3xoQpjqJ5PZiEEx6
  • Oyun alanları
  • Websitesi: http://baskomutan.tabiat.gov.tr/
  • Adres: https://goo.gl/maps/q3xoQpjqJ5PZiEEx6
Göğem Zafer Tabiat Parkı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından 16.05.2018 tarihinde Ülkemizin 232. Tabiat Parkı ilan edilmiştir.  Uşak il merkezine 15 kilometre mesafede bulunuyor. Toplam bin 397 dekar alana sahip olan tabiat parkının tamamı orman mülkiyeti içerisinde bulunuyor.

Konum Bilgisi

Taşyaran Vadisi Tabiat Parkı

Uşak-İzmir Karayolu üzerinde şehir merkezine yaklaşık 45 km uzaklıkta olan Taşyaran Vadisi; su, rüzgâr ve tektonik hareketler sonucu oluşmuştur. Vadiyi kaplayan ve zeminden başlayarak farklı renklere bürünen kayalar, bir ressamın renk paleti gibi görünmektedir.

Taşyaran Vadisine özgü bitki örtüsü ve jeolojik oluşumlar, Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir.

Taşyaran Vadisi’nin Özellikleri

Batı Anadolu’nun iç kesimlerindeki dağların suyuyla beslenen Gediz Nehri, Taşyaran Vadisi’nin dahil olduğu Gediz Havzasının bu kesiminde ilginç oluşumlara imza atmıştır. Su, vadide kayaları yararak, jeolojik açıdan çok ilginç ve özel bir kanyon oluşturmuştur.

Akarsuyun binlerce yılda aşındırarak şekillendirdiği girintili çıkıntılı, dantelimsi oluşumlar heykeltıraşlara ve ressamlara ilham verecek güzelliktedir. Suyun yanında, akarsuyun taşıdığı çakıl gibi malzemelerin kayalıkları aşındırdığı düşünülmektedir. Bu alandaki küçük göletlerin birçoğunun içi suyun getirdiği çakıllarla doludur. Deprem faylarıyla açılmış vadinin çatlak sistemlerine giren su, güçlü akıntılar ve taşıdığı çakıl taşlarıyla adeta bir değirmen gibi öğütmüş ve binlerce yılda böyle olağanüstü şekiller yaratmıştır.

Taşyaran’ı gezdiğinizde göreceğiniz kayalıklara jeoloji biliminde Gnays denilmektedir. Magmatik veya tortul kayaçların başkalaşıma uğramasından dolayı meydana gelen metamorfik kayaçlardır. Kilometrelerce derinlikte granit olarak oluşan bu kayaçlar zaman içinde meydana gelen büyük tektonik hareketler ve aşınmalarla yüzeye kadar çıkmayı başarmış ve dönüşüm geçirerek gnaysa dönüşmüşlerdir.

Kış döneminde vadi güneş almadığından akarsu buz tutmaktadır. Ege bölgesinde bir akarsuyun buz tuttuğunu görmek neredeyse imkânsız ama Taşyaran’da bunun keyfini çıkarabilirsiniz. Yer yer 30 - 40 santimetreyi bulan saydam buz kütlesinin altında yüzen balıkları rahatlıkla izleyebilirsiniz.

Taşyaran Vadisi Tabiat Parkı

Taşyaran Vadisi Tabiat Parkı’nda piknik alanları, seyir terası, gözlem kulesi, tuvaletler, kamelyalar, büfe ve çay kahve içebileceğiniz yer bulunmaktadır. Girişten sonra Taşyaran Vadisi’ne inmek için doğal yapıya uygun taş merdivenlerden aşağı inebilirsiniz. Vadi, yaklaşık 2 bin 500 metre uzunluğunda bir yürüyüş güzergahına sahiptir.

Taşyaran Vadisi’ne nasıl gidilir?

Yenişehir köyü yakınlarındaki Taşyaran Vadisi, Uşak-İzmir yolu üzerinde Kula yakınlarında yer almaktadır. Uşak-Taşyaran Vadisi arasında 45 km. Taşyaran Vadisi tabelasını takip edip yaklaşık 1,5 km uzunluğundaki yoldan kanyona ulaşabilirsiniz.

Kaynak: Uşak Valiliği, Uşak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Konum Bilgisi

Ulubey Kanyonu Tabiat Parkı

Piknik alanı, çadır kamp alanı, akarsu köprüleri, karavan kamp alanı, giriş kontrol noktası, trekking parkuru ve manzara seyir alanı imkanları bulunan Ulubey Kanyonu Tabiat Parkı sizleri bekliyor. Tuvalet, duş, çeşme ve elektrik imkanları bulunmamaktadır. Ulubey Kanyonu Tabiat Parkı içerisinde yiyecek ve içecek temin edilebilecek herhangi bir tesis yoktur. Yiyeceklerinizi ve içeceklerinizi yanınızda götürmeniz gerekiyor. Uşak’ın en çok ziyaret edilen bölgelerinden bir tanesi olan Ulubey Kanyonu Tabiat Parkı’na toplu taşıma araçları ile ulaşım sağlanamamaktadır. Ulubey Kanyonu Tabiat Parkı içerisinde; manzara seyri, fotoğrafçılık, dağcılık, tırmanış, doğa yürüyüşü ve bisiklet turu aktiviteleri gerçekleştirilebilir. Ulubey Kanyonu Tabiat Parkı’na girişler ücretlidir.

Konum bilgisi: https://goo.gl/maps/F5G4Ut1iimvNXYD9A

Hiç yorum yok

Tema resimleri kelvinjay tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.