İlk Defa Kamp Yapacaklara Tavsiyeler
İLK DEFA KAMP YAPACAKLARIN SAHİP OLMASI GEREKEN EKİPMANLAR
- Sırt çantası: Sırt çantanız en az 50-60 litrelik ve bel desteğine sahip olmalıdır. Decathlon mağazalarından kaliteli sırt çantalarını temin edebilirsiniz.
- Çadır: Su geçirmeyen, dış tenteye sahip en az 2 kişilik çadırınız olmalıdır. Çadırda rahat uyumak ve eşyalarınızı çadırın içine koyabilmek için 2 kişilik çadırlar tek kişinin kamp yapması için gayet idealdir.
- Mat: Mat çadırın içine serilen kimi zaman normal kimi zaman ise şişme olarak kullanabileceğimiz olmazsa olmaz kamp ekipmanları arasındadır. Matlar; zeminle teması keserek uyku tulumunun içinde daha izole bir şekilde kalarak rahat bir kamp yapmanızı sağlar. Mat yatarken aynı zamanda zeminde bulunan rahatsız edici taş, odun parçası ve diğer olumsuz etkenlerden korur.
- Uyku tulumu: Kış aylarında -5, -10 ve -20 gibi derecelere sahip tulumlar tercih edilirken yaz aylarında bu dereceli tulumlar yerini 10, 15 gibi derecelere bırakmaktadır. Kışın daha izole malzemelerden üretilen tulumlar tercih edilmelidir. Kışlık tulumlar için en az 200 lirayı gözden çıkarmalısınız. Yazlık tulumların fiyatları ise 30-200 lira arasında değişmektedir.
- Yastık: Uyurken size lazım olan bir diğer kamp ekipmanı ise yastıktır. Bazı arkadaşlar kıyafelerini yastık olarak kullanırken bazıları ise şişme yastık kullanıyor. Şişme yastıkların fiyatları ise 10-20 lira arasında değişiyor. Şişme yastıklar hem az yer kaplıyor hem de kullanım kolaylığı sağlıyor.
- Matara-Suluk-Termos: Kampınızın olmazsa olmaz ekipmanlarından birisi termostur. Termos olmazsa kamp yapacağınız alanda su da bulunmuyorsa zorlanabilirsiniz. Termoslar farklı büyüklük ve ısı derecelerine göre değişmektedir. Piyasada en çok tercih edilen termos markası Stanley ve Decathlon mağazalarında satışa sunulan Quechua marka termoslardır.
- Bıçak: Keskin ve kaliteli bir İsveç çeliği bıçak kamplarda işinizi görecektir. Moraknıv marka bıçaklar genellikle tercih edilmektedir. Efe Av Ticaret’in internet sitesiden bu bıçakları temin edebilirsiniz.
- Katlanabilir sandalye: Kampta yere veya taşa oturmak istemeyenler rahatlarını düşünerek sandalye alabilir.
- El lambası – Kafa lambası: Kamplarda gece karanlığında aydınlatma önemli bir yere sahiptir. Lümeni yüksek olan el feneri ve kafa lambası edinin.
- Kamplarda yanınızda mutlaka bulunması gereken kamp ekipmanları ise; ip, balta, katlanabilir testere, powerbank, çöp poşeti, çakmak, kibrit, ateş başlatıcı veya magnezyum çubuğu, ilk yardım çantası, mont, yağmurluk, su geçirmez ayakkabı, çaydanlık, kamp tenceresi, kırılmaz bardak-kupa, çatal ve kaşıktır.
İLK DEFA KAMP YAPACAKLARA TAVSİYELER
- Korkmayın ve endişelenmeyin. İlk defa kamp yapacak olabilirsiniz fakat korkularınız varsa üzerine giderek yenin. Böcekten, yabani hayvanlardan ve diğer etkenlerden kesinlikle korkmanıza gerek yok. Şunu unutmayın doğa, siz ona zarar verdiğiniz kadar zarar verecektir. Yabani hayvanlarla karşılaşan birçok arkadaşımız ve biz yabani hayvanların aslında sanıldığı kadar zararlı arkadaşlar olmadığını öğrendik.
- Yakın kamp yerlerini tercih edin. Aksi halde kamp yapmak için vaktinizi yollarda harcamak zorunda kalırsınız.
- Kamp yapacağınız yere iyi karar verin. İlk kampınızın daha güvenli olması için milli parkları, camping alanlarını veya daha kalabalık olan ormanları tercih edebilirsiniz. Kimsenin olmadığı ıssız ormanlarda kamp yapmak korkutucu olabilir. Bir de kamp yapacağınız yer hakkında detaylı bir araştırma yaparak gitmenizde fayda var. “Market var mı, tuvalet var mı, şebeke çekiyor mu, hava durumu nasıl, elektrik var mı, tesis var mı?” gibi soruların sizin için önemine göre kamp yeri seçmenizde fayda var.
- İlk kampınızı baharda veya yazın yapın. İlk kampınızı kışın buz gibi havada yapmak yerine; baharda veya yazın yapmanızı tavsiye ederim. Kışın donabilirsiniz ve “Kamp hayatı bana göre değilmiş.” diyebilirsiniz.
Kamp ekipmanları listesine bakın. İlk defa kamp yapacakların mutlaka sahip olması gereken kamp ekipmanları listesine mutlaka göz atın ve eksiklerinizi tamamladıktan sonra kampa çıkın.
Alışveriş listesi yapmadan kampa gitmeyin. Kampta kullanacağınız giyecek ve yiyecek ihtiyacınıza göre alışveriş listesi oluşturun ve kamp alanına varmadan eksiklerinizi gidererek kamp alanına tam bir şekilde gidin.
Kamp tecrübesi olan arkadaşınızla kampa gidin. İlk defa kamp yapacak arkadaşlar kamplarını tek başına yapmak yerine 2-3 tecrübeli arkadaşıyla kamp yapabilir. Toplu kamp etkinliklerine de katılabilirsiniz fakat bazı toplu kamp etkinlikleri size “Keşke kampa gelmeseydim.” dedirtebilir.
Sırt çantanızı tıka basa doldurmayın. İlk defa kamp yapacaksınız ve aracınız yoksa sırt çantanıza tüm eşyaları koymamalısınız. Aksi takdirde otostop çekerken ve sırt çantanızı taşırken zorlanabilirsiniz.
Çadırınızı özenle seçin. Su geçirmeyen ve rüzgarı en aza indirgeyen membrana (seçici geçirgenlik) sahip tenteye sahip olan çadırlar kullanın ki yağmur yağdığında ve şiddetli rüzgar estiğinde olumsuz durumlarla karşılaşmayın.
Çadır kuracağınız zemini özenle temizleyin.
Kuru odunları toplayın veya kuru ağaçları kesin. Yaş ağaçları kesinlikle kesmeyin ve yakmayın.
Kamp ateşini yakarken dikkatli olun. Aşırı rüzgarlı kamplarda kamp ateşinin güvenli alanda olduğundan ve etrafının taşlarla çevrili olduğundan emin olun. Ateş ağaç köklerinin üstünde veya bitkilerin hemen yanında yakılmamalıdır. Daha önce ateş yakılmış alanda ateş yakılmalıdır. Bitkilerin yetiştiği zeminde ateş yakarsanız en az 3-5 yıl o zeminde bitki yetişmeyeceğini unutmayın.
Enerji veren besinler tüketin. Kamplarda çok çalıştığınız için çok fazla kalori yakacak ve enerji üreteceksiniz. Enerji veren karbonhidrat, şeker ve protein içeren besinler tüketerek enerjik bir kamp yapabilirsiniz.
Yiyecek poşetlerini ağaçlara bağlayın. Gıda ve yiyecek bulunan çantanızı-poşetinizi gece uyurken yüksek ağaçlara asarak yabani hayvanların gelmesini önleyin.
Çabuk kuruyan elbiseler giyin. Olası durumlarda ıslandığınızda veya terlediğinizde elbiseleriniz kısa sürede kurayabilmelidir. Elbiseleriniz sağlığınız açısından faydalı olacaktır.
Kamp alanını bulduğunuz gibi bırakmayın daha temiz bırakın. Yanınızda götürdüğünüz çöp torbasına kamp alanında bulduğunuz tüm çöpleri doldurarak en yakın çöp kutusuna atmayı unutmayın. Doğayı gerçekten seven kişiler ve evi gibi gören kişiler evini kirletmez
Hiç yorum yok
Yorum Gönder