Karavanda mobilya boyama
- Örnek olarak polisanın kokusuz parlak antiaising x su bazlı parlak boyasını tavsiye ederiz. Kolay silinebiliyor.2,5 litrelik ürünleri var.
- ilk kat boyayı vurun bu astar olur. Sonrasnıda ikinci katı atın. Üçüncüsünden önce zımpara yapabilirsiniz.
- Maskeleme için kağıt bant kullanın. Ayrıca zımpara kağıtları dışında küçük bir fırça ve sünger rulo kullanabilirsiniz. Sünger rulo dışındaki rulo ile vernik ruloya yapışacağından tavsiye etmiyoruz.
- İç mobilyalar için 2 kat boya yeterli. Dış yüzeyleri için ise 3 kat boya yapabilirsiniz. Zımpara Zımparalardan önce 120 olanını sona 220 olanını kullanın.
- Dolapların birleşim yerleri için çelik macun kullanabilirsiniz.
- Ahşap boyama için öncelikle ahşap koruyucu rengi seçin ve kullanın. Sonrasında yat verniği kullanabilirsiniz. 1 kat vernik attıktan sonra 24 saat bekleyin. Sonra 1 kat daha vernik atın. Aynı işlemi istediğiniz kıvama gelinceye kadar birkaç defa tekrarlayabilirsiniz. 3 kat cıladan sonra cam gibi olacaktır.
Yat Vernik Nedir?
Yat vernik genellikle sentetik esaslıdır. Yat cilası olarak da bilinir. Ahşabın doğal görünümünü korur, neredeyse şeffaftır. Ahşap yüzeyinde bal gibi hafif bir sararma yapabilir. Bu nedenle, sentetik yat verniğinde genellikle tam bir şeffaflaşma oluşmaz.
Neme ve suya karşı dirençli, mükemmel yapışan bir ahşap verniğidir. Parlak, yarı mat ve mat görünümlü tipleri vardır.Yat vernik aslında; yat, tekne gibi deniz taşıtlarının ahşap kısımları korumak için üretilmiştir.
Ülkemizde yat vernik, ahşap, pencere, kapı gibi ahşap doğramalarda zamanla daha fazla kullanılmaya başlandı. Hatta, ahşap koruma verniği denince akla yat verniği geliyor.
Eğer tamamen renksiz bir vernik arıyorsanız; yat verniği size göre olmayabilir. Yat verniği şeffaf gibi görünse de; bala benzer. Özellikle sentetik esaslı yat vernikler yüzeyde hafif bir sararma bırakabilir.
Ahşabı hafifçe renklendirebilir ve sarartabilir. Eğer tamamen renksiz bir vernik arıyorsanız; yat vernik yerine, şeffaf, vernikli ahşap koruyucu veya iç mekanda kullanacaksanız, cam cila (parke verniği) kullanabilirsiniz.
Yat Vernik Uygulama
Yat vernik nasıl uygulanır, yat verniği nasıl kullanılır, yat vernik nasıl yapılır? : Yat vernik uygulama yapılacak yüzeyler tamamen kuru olmalı, kir ve yağdan arındırılmış olmalıdır.
Yüzeyde eski bir vernik varsa, pürüzlü hale getirmek için, ince bir zımpara yapılarak yeni yat vernik uygulanır.
Daha önce ahşaba hiç vernik veya ahşap koruyucu yapılmamışsa yat vernik uygulamasından önce; ahşabı içeriden böcek ve kurtlara karşı korumak için; emprenye uygulanabilir veya şeffaf ahşap koruyucu ile ahşap doyurulur.
Eğer bunlar yapılamıyorsa, yat verniğin ilk katı %15 sentetik tiner inceltilerek uygulanır. Diğer katlar inceltilmeden uygulanır.
Yat vernik uygulaması en az 2-3 kat yapılmalıdır. Katlar arası en az 5 saat beklenmelidir. (Katlar arasında 1 gün beklemek üreticilerin tavsiyesidir.)
Bir diğer üretici tavsiyesi ise; her yat vernik katı uygulamasından sonra zımpara yapmaktır. Parlak bir yüzey oluşturan yat vernik kuruduktan sonra hafifçe zımpara yapılarak diğer kat uygulanır. Son kat yat vernik uygulamasında ise zımpara yapılmaz.
Yat verniğin uygulaması aşırı sıcak altında yapılmamalıdır. Ayrıca, sert kış aylarında da uygulama yapılmamalıdır. Yat verniğinin uygulama sıcaklığını satın aldığınız verniğin ambalajında yazar.
Yat Vernik Nasıl Uygulanır?
- Yüzeyde çatlak varsa, ahşap macunu ile doldurun. Kurumasını bekleyip. Zımpara yapın.
- Yat vernik uygulanacak yüzeyi nemli bir bez ile silin. Yüzeyde aşırı kir, yağ veya vernik varsa zımpara yapın.
- Zımparanın tozunu nemli bir bez ile silin.
- Kadife rulo veya sünger rulo ile 5-6 saat ara ile 2-3 kat uygulama yapın. Katlar arası 24 saat beklemek en iyisidir.
- Kışın, çok soğukta, uygulama yapmayın.
Yat Verniği Nasıl İnceltilir?
Yat verniği nasıl inceltilir, yat verniği neyle inceltilir?: Ülkemizde satılan yat verniklerin büyük bir çoğunluğu sentetiktir. Bu nedenle yat verniğe sentetik tiner katılabilir. Fakat şart değildir.
Özellikle hiç boya veya vernik yapılmamış ham ahşaba yat verniğin ilk katı %15 sentetik tiner ile inceltilerek uygulanır. Bu sayede ilk kat ahşabın içine işler, gözenekleri doldurur ve kurt ve böceklere karşı da koruma sağlar. Yani bir emprenye görevi görür.
Yat verniği genellikle sentetiktir. Yani sentetik tiner ile inceltilmesi gerekir. Yat verniğin içine su veya selülozik tiner konmaz.
Yat Verniği Nerelerde Kullanılır?
Yat vernik nerelerde kullanılır, yat verniği ne işe yarar?: Yat vernik, deniz taşıtlarının ahşap kısımlarında, binaların iç ve dış ahşap aksamlarında, mobilyalarda, lambri, pergola, kapı ve pencere doğramalarında kullanılır.
Ülkemizde ise yat vernik, sıkça ahşap kapı ve pencerelerde, iç ve dış mekan ahşap doğramalarda kullanılıyor.
İç ve dış mekan uygulamalarına uygun olduğu için her türlü ahşap malzemelerde yat vernik kullanılır. Mdf lam gibi üzeri kaplama veya aşırı kaygan ve parlak yüzeylere yat vernik uygulanmaz.
Kaç Çeşit Yat Vernik Var?
Yat vernik çeşitleri: Yat verniğini kimyasal olarak, su bazlı ve sentetik olarak ikiye ayırabiliriz. Ülkemizde daha çok sentetik yat vernik bulunuyor.
Yat vernik nedir, kaç çeşit yat vernik var?: Parlaklık derecesine göre 3 tip yat vernik vardır. Parlak yat vernik, yarı mat yat vernik ve mat yat vernik. Ülkemizde en çok, parlak yat vernik tercih ediliyor.
“Yat vernik nedir, yat vernik nasıl kullanılır?” kısaca anlatmaya çalıştık. Soru görüş ve önerilerinizi yorum kısmından yapabilirsiniz.
Hiç yorum yok
Yorum Gönder