O1 belgesi nedir?
Firmadan karavan alıyorsanız, sadece şase değil, üstünün de tip onay belgesine sahip olması gerekiyor. Şasenin onaylı olmasının dışında tüm karavanın tip onay belgesi olup olması gerekiyor.
Tip onay belgesi Karavanı aldığınız firma adına, karavan modelinizi açıkça belirtecek şekilde Sanayi Bakanlığı Onaylı Kurumdan alınmış bir belge olmalıdır.
AL-KO / KNOTT ve BPW gibi dünyanın önde gelen ve kendini kanıtlamış şasi ve ekipman üreticileri bu ürünleri BE - CE normlarında üreterek satışını yapmaktalar. Siz bu kaliteli ve yaygın olarak satılan ekipmanları alsanız da yapacağınız karavan için O1 Tip onay belgesi şarttır. Tip onay belgesi ekipmana değil üreticinin ürettiği karayollarında kullanılacak olan yürüyen şasi gurubuna verilmektedir.
a) http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/04/20200419-1.htm
Pazar günü çıkan bu gördüğünüz yönetmelik değişikliğinde de okuyabileceğiniz gibi, artık O sınıfı yani O1/O2 fark etmeksizin tüm romörkler tip onay yönetmeliğine tabidir. Üreticiler bu yönetmelik hükümlerine göre üretim yapmak zorundalar ve belge düzenleyip bu şekilde ürünlerini satmak zorundalar. Aksi durumda romörk/karavanlar ile ilgili 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanuna göre yaptırımların olduğu belirtilir.
Üreticiler ruhsatsız bir karavan/romörk satsalar bile tip onay yönetmeliğine uygun, tip onay belgeli, şasesine numarası çakılmış ürünler satmak zorundadırlar. Hatta Avrupa Birliği için, AB Tip Onay belgesi de sağlayabilirler. Ve kullanıcılar olarak bizlerde 2918 saylı Karayolları Trafik Kanununa göre bu tip araçları karayollarına çıkarmakla yükümlüyüz. Tip onaysız karavan/romörkleri karayollarınaçıkardığımızda hem suçlu oluruz hem de sigortasal anlamda korumasız kalırız.
Her ne alıyorsanız (Karavan, romörk vb.) O1 ya da O2 sınıfı tip onay belgesini üreticiden almanız gerekiyor. Nasılsa polis kontrol etmiyor diyenlere inanmayın. Elbet bir gün kontrol eder ve o gün karavanınızı kurtarmak için ciddi bedeller öderken, satamaz hale de gelebilirsiniz.
O1 tanımı sadece ülkemizde değil, AB'de uygulanan bir tanımdır. Uluslar arası geçerlililiği olan O1 tip onay belgeniz varsa siz özellikle AB'de istediğiniz bir ülkeye gidebilirsiniz. Faturalı/Noter satışlı O1 bir karavanın çalınması ile ruhsatlı bir karavanın çalınması aynı şeydir. Sadece plakasız olması sebebiyle tespiti zordur. Ama siz sanıyor musunuz ki plakalı yani ruhsatlı olan bir karavanı çaldıklarında mevcut plakaları kullanıyorlar? Şuanda Trafik Polisi tartı ve Karavan kontrol yapmadığı sürece çalınma riski tüm çekme karavanlarda vardır ve tespiti zordur. O1 belgesi vermeyen üreticileri sanayi bakanlığına e-devlet üzerinden ihbar edebilirsiniz.
Elinizde Sanayi Bakanlığı onaylı (Görevlendirdiği kuruluş onaylı) O1 tip onay belgeniz var ise karavanın 750 kg altı olduğunu belgelemiş oluyorsunuz. Ancak bu durum; belgem var, istediğim gibi yükleirm anlamına elbette gelmiyor. Şuan uygulaması yok ama, gelecekte karavanlara tartı kontrolü geldiğinde yola çıkmaya hazır sabit yükleri ile karavanın 750 kg üstü olmamasına dikkat etmenizi öneririm. Sabit, güneş paneli, tüp, tuvalet, klima vb şeylerle karavanın 750 kg üstü olmamasına dikkat etmenizi öneririm.
Karışık derleme yaptığımız için kaynak veremiyoruz. Yazıda emeği geçen bütün karavan severlere teşekkür ederiz.
Hiç yorum yok
Yorum Gönder