Header Ads

09- Aydın Milli Parklar

 


Bafa Gölü Tabiat Parkı

Antik Dönemde Ege Denizi’nin körfezi olan Bafa Gölü’nün, Büyük Menderes Nehri’nin taşıdığı alivyonlar ile deniz bağlantısı kesilmiştir. Göl şekline dönüşen Bafa Gölü, kültürel kaynak değerleri ve zengin doğal değerleri nedeniyle 1994 yılında Tabiat Parkı olarak ilan edilmiştir. Bafa Gölü Tabiat Parkı, Muğla ilinin Milas ilçesine bağlı Kapıkırı Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Bafa Gölü Tabiat Parkı sahası içerisinde; Bafa Gölü ve göl kıyı kenarı çizgisinden itibaren yaklaşık 250 metrelik kıyı bandı yer almaktadır.

Tabiat Parkı sahası, 1. Derece Doğal Sit Alanı olarak bilinmektedir. Heraklia ve Latmos Antik Kenti de bulunan Tabiat Parkı sahası içerisinde, Arkeolojik Sit Alanı da bulunmaktadır. Bafa Gölü’nün Güney tarafında, Ilbıra Dağları, Kuzey tarafında ise; Beşparmak Dağları yer almaktadır. Bafa Gölü ve çevresinde; 80 familyaya ait, 237 cins, 325 tür ve 22 alttür ve 7 varyete tespit edilmiştir. Bafa Gölü, çok değerli bir kuş yaşam alanı olarak bilinmektedir. Bafa Gölü’nde; doğa yürüyüşü, piknik, olta balıkçılığı, kamp, manzara seyri, fotoğrafçılık, doğa sporları ve botanik turu gerçekleştirilebilir.

Muğla kent merkezinin, Bafa Gölü Tabiat Parkı’na uzaklığı 101 kilometredir. Milas ilçesi ile Bafa Gölü Tabiat Parkı arası ise; 36,5 kilometredir. Aydın – Muğla il sınırına çok yakın mesafede bulunan Bafa Gölü Tabiat Parkı, Milas ilçesine bağlı Kapıkırı Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır ve yol üzerinde Bafa – Gölyaka – Kapıkırı güzergahından ulaşım sağlanmaktadır. Bafa Gölü’ne gitmek için, Milas Otogarından servislere binebilirsiniz. Ayrıca İzmir – İstanbul yolu üzerinden Bordum – Söke yoluna devam eden otobüslerde Bafa’da durmaktadır. Dilerseniz, yol üzerinde inip, taksi tutarak Kapıkırı Köyü’ne geçiş yapabilirsiniz. Kendi aracı ile gidecek arkadaşlar, alt kısımda yer alan Google Haritalar bağlantısını kullanabilirler.

Konum Bilgisi: https://goo.gl/maps/GGCyUoc9amtq4ALFA

Çağlayan Tabiat Parkı

Aydın’da gezilecek yerler ve Aydın’da piknik yapılacak yerler arasında kendisine yer bulan Çağlayan Tabiat Parkı, Aydın ilinin Karacasu ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. 2014 yılında Tabiat Parkı olarak ilan edilen Çağlayan Tabiat Parkı, 38 hektarlık alana sahiptir. Bakir bir bölge olan Çağlayan Tabiat Parkı, günübirlik piknik, doğa yürüyüşü, manzara seyri ve fotoğrafçılık için tercih edilmektedir.

Aydın kent merkezine 80 kilometre uzaklıkta yer alan Çağlayan Tabiat Parkı’nın Karacasu ilçe merkezine uzaklığı ise; 18,2 kilometredir.

Çağlayan Tabiat Parkı, Karacasu ilçesine bağlı Bahçeköy mevkiinde yer almaktadır. Bahçeköy ile Çağlayan Tabiat Parkı arası ise sadece 1 kilometredir.

Çağlayan Tabiat Parkı’na toplu taşıma araçları ile ulaşım sağlanması mümkün değildir. Bu yüzden kendi araçlarınız ile Çağlayan Tabiat Parkı’na gitmeniz gerekmektedir.

Aydın kent merkezinden yola çıktığınızda, Nazilli üzerinden Karacasu yolunu takip etmeniz gerekmektedir. Karacasu’ya gelmeden, yol üzerinde sağ tarafta Bahçeköy ve Çamköy yol ayrımından girdiğnizde, Çamköy’ü geçip, Bahçeköy’e düz devam etmeniz gerekmektedir.

Bahçeköy üzerinden Çağlayan Tabiat Parkı’na devam edilen yolda Çağlayan Tabiat Parkı’na yaklaşık 10 – 15 dakikalık mesafede aracınızı park edip, yürümeniz gerekmektedir.

 Konum Bilgisi: https://goo.gl/maps/svXVjioF3UuVY6pNA
 İletişim Bilgisi: 0256 213 01 03

Dilek Yarımadası- Büyük Menderes Deltası Milil Parkı

Güzelçamlı Dilek Yarım Adası Milli Parkı; Dünyada bir örneği daha olmayan, Akdeniz’den Kafkasya’ya kadar kıyılarda yayılım gösteren neredeyse tüm bitkilerin doğal olarak bir arada görüldüğü botanik bahçesi, yırtıcı kuşları ve vahşi hayvanlarıyla bir doğal kara alanı ve onu çevreleyen sualtı zenginlikleri, diğer yandan da yüzlerce kuş türünü barındıran, zengin balık çeşitleriyle bir delta ve bütün bunları çevreleyen tarihi ve kültürel zenginliklere sahip bir doğa harikasıdır.

Dilek Yarımadası Milli Parkı’nda Yapılabilecek Aktiviteler

  • Harika fotoğraflar yakalayabilirsiniz.
  • Şahane bir kanyon var (Olukludere Kanyonu) bu kanyonda doğa yürüyüşü yapabilirsiniz.
  • Aynı zamanda milli park içerisinde botanik bahçeler var bu alanlarda yürüyüşler yapabilirsiniz.
  • Cam gibi berrak suları olan milli park koylarında yüzebilirsiniz.
  • Seyir teraslarında eşsiz manzarayı izleyebilirsiniz.
  • Güzelçamlı sahilinde balık tutabilirsiniz (milli park içinde avlanmak yasak)
  • Bisiklet kullananlar için eşsiz bir yer.
  • Yaban hayatını gözlemleyebilir, oranın ev sahipleri olan domuzları sevebilirsiniz.
  • Kuş Gözlemciliği yapabilirsiniz oldukça fazla tür ile karşılaşacaksınız.
  • Piknik yapabilirsiniz.
  • Bölge yakınlarındaki tarihi yerleri gezebilirsiniz.
  • Zeus Mağarası’nda 0 derece suda yüzebilirsiniz
  • Özellikle gün batımı harika oluyor harika bir görüntü ile akşama geçiş yapabilirsiniz.
  • Tekne turlarına çıkabilirsiniz.

Dilek Yarımadası Milli Parkı’ndaki Koylar

  • İçmeler Koyu (girişten 1 km sonra): Kumluk yapıda olan bu koy daha çok çocuklu ailelerin tercih ettiği yerdir. Hani gidiyorsun gidiyorsun su beline anca geliyor ya o tarzda bir yapısı var.
  • Aydınlık Koyu (girişten 6 km sonra): Benim favorimdir, taşlık yapıda suyu derinleşiyor, domuzları oldukça fazla şekilde görebileceğiniz bir koy, giden arkadaşlar Instagram üzerinden bana ulaşırsa onlar ile kayalıkların arasında bulunan gizli yerimi paylaşabilirim.
  • Kavaklı (girişten 8 km sonra): Boyları çok uzun ağaçların bulunduğu, taşlık sahil, su çabuk derinleşiyor.
  • Karasu (girişten 11 km sonra): Taşlık, Karasu adını alma nedeni olan suyun 1 2 adımla oldukça derinleştiği bir koy.

Dilek Yarımadası Milli Parkı’nda koylara ulaşım için minibüs kullanılıyor ve Karasu haricinde her koya gidilebiliyor. Karasu’ya gitmek için kendi aracınız olmalıdır.

Dilek Yarımadası Milli Parkı’na Nasıl Gidilir?

  • Sehirlerarası otobüs kullanacaklar için; Söke yada Kuşadası’nı iniş yeriniz olarak ayarlayıp indiğiniz yerden Güzelçamlı minibüslerine binebilirsiniz.
    – Kendi aracıyla gelecekler için; Güzelçamlı Milli Park tabelalarını takip etmeniz yeterli olacaktır.
    – Kuşadası’ndan denizyolu ulaşımı var bu seçenek ile Güzelçamlı limanına gelebilirsiniz.

Dilek Yarımadası Milli Parkı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

  • Kamp kurmak ücretli mi?
    Hayır ücretli değil. ( Özel kamp alanına gidecekseniz ücretli)
  • Bölgede yabani hayvan var mı?
    – Muhtemelen bütün hayvanları göreceksiniz, domuz popülasyonu biraz fazla oldukça sık karşılacaksınız ama korkmayın çok tatlılar. ?
  • Suya girilebiliyor mu?
    – Evet girilebiliyor
  • Ateş yakılıyor mu?
    – Ateş yakmak yasak, ocak götürmenizde fayda var (Sahil hattında kamp yapacaksanız ateş yakabilirsiniz)
  • Elektrik var mı?
    – Kamp için seçtiğiniz alana bağlı
  • Market var mı?
    – Evet adım başı market bulabiliyorsunuz (Güzelçamlı için)
  • Tuvalet ve duş alanı var mı?
    Kamp yeri seçiminize bağlı.
  • Araçlar ile kamp yerine kadar gidilebiliyor mu?
    – Evet gidilebiliyor

Dilek Yarımadası ve Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nda Neler Yapılır?

  • Dört adet günübirlik kullanım alanında piknik yapıp denize girmeden,
  • Dört mevsim yemyeşil birçok bitki çeşidine rastlayacağınız kanyonda yürümeden,
  • Eski Doğanbey Köyü’ne gidip, Rum ve Türk mimarisinin örneklerini görmeden,
  • Doğanbey Köyü’ndeki ziyaretçi ve tanıtım merkezini ziyaret etmeden,
  • Karina’ya uğramadan,
  • Zeus Mağarası’nda yüzmeden,
  • Deltadan balık alıp yemeden,
  • Ayrıca Milli Parka çok yakın olan Milet, Priene ve Didim’e uğrayıp Apollon Tapınağı’nı görmeden sakın alandan ayrılmayın.

Dilek Yarımadası Milli Parkı Konum Bilgisi

Şarlan Tabiat Parkı

Günübirlik gezi, piknik ve kamp yapmak isteyenlerin yoğun olarak ziyaret ettikleri, tabiat parkı ile ilgili bilgiler paylaştık. Aydın‘ın Çine İlçesine bağlı alan, 2014 yılında Tabiat Parkı olarak ilan edilmiştir. 37,00 hektar alana sahip olan Tabiat Parkı, günümüzde ise; piknik, fotoğraf çekimi, gezi, yaban hayatı gözlemciliği ve çok az oranda kamp için tercih ediliyor.

Tabiat Parkı içerisinde 30 kuş ve 14 memeli türüne rastlanmıştır. Bölgede gözlemlenen başlıca hayvan türleri ise; kara yılan, siğilli kurbağa, su yılanı, gece kurbağası, kör yılan, ağaç kurbağası, tıknaz kertenkele, Levanten kurbağası, Anadolu kertenkelesi, tosbağa, dikenli keler ve kör kertenkeledir.

Aydın şehir merkezine 57 kilometre uzaklıkta bulunan Tabiat Parkına, 1 saat 10 dakika gibi kısa bir sürede ulaşım sağlayabilirsiniz.. Tabiat Parkı, bağlı olduğu Çine İlçesine ise, 21,4 kilometre uzaklıkta yer almaktadır ve 45 dakika sürecek yolculuk ile ulaşmak mümkündür. Tabiat Parkına toplu taşıma aracı kullanarak ulaşım sağlanamamaktadır. Bu nedenle; şahsi aracınızı kullanmanız veya yapabileceğiniz araç kiralaması sayesinde kolayca ulaşabilirsiniz. Dileyenler bisiklet ile ulaşım sağlayabilir ancak bölge engebeli bir araziye sahip olmasından dolayı, dağ bisikleti tercih etmek daha mantıklı olacaktır.

Aydın Şarlan Tabiat Parkı giriş ücretleri hakkında çok sayıda söylenti bulunmaktadır. Ancak Tabiat Parkına giriş ücreti bulunmamaktadır ve hemen herkes ücretsiz olarak Tabiat Parkını ziyaret edebilir. Park içerisinde; günübirlik gezi, piknik, karavan kampı veya çadır kampı yapabilirsiniz. Park içerisinde bungalov , ahşap ev ve dağ evi gibi yapılar bulunmamaktadır. Kamp yapmak için düzlük alanları tercih etmenizi tavsiye ederiz. Tabiat Parkı içerisinde çok sayıda ağaç bulunmaktadır. Bu nedenle ağaç devrilme tehlikesi karşı güvenliğinizi alarak kamp yapmanızı öneriyoruz. Kamp ateşi yakmadan önce mutlaka güvenliğinizi alın. Ateş yakmak için de ateş kovalarını tercih edebilirsiniz. Tabiat Parkı içerisinde ve yakın bölgesinde market bulunmamaktadır. Bu nedenle ihtiyaçlarınızı yanınızda götürmenizi tavsiye ederiz. Kamp yapmaya gitmeden önce alt kısımda yer alan telefon numarası üzerinden iletişime geçerek bilgi almanızı öneririz. Tabiat Parkları zaman zaman tadilat ve güvenlik nedeniyle kapatılmaktadır.

Şarlan Tabiat Parkı’nda Yapılabilecek Aktiviteler

  • Hamak keyfi yapabilirsiniz
  • ATV ve bisiklet ile ormanda turlayabilirsiniz
  • Piknik keyfi yapabilirsiniz
  • Çadır kampı ve karavan kampı deneyimleyebilirsiniz
  • Orman manzaralı fotoğraflar çekebilirsiniz
  • Doğa yürüyüşü yapabilirsiniz

arlan Tabiat Parkı’nda Bulunan Olanaklar

  • Çeşme (içilebilir ve bulaşık yıkanabilir temiz su)
  • Piknik alanı (ateş yakılabilir ve kamelya)
  • Tuvalet (lavabolu)
Tavşanburnu Tabiat Parkı
Çadır 70, karavan 90 

Didim Orman Kampı, Aydın iline bağlı Didim ilçesinde yer almaktadır. Tavşanburnu Tabiat Parkı kamp alanı olarak da bilinmektedir. Didim’e çok yakın mesafede yer alan Didim Orman Kampı, Aydın kamp alanları ve Didim kamp alanları denildiğinde, akla en çok gelen kamp yeridir. Çam ağaçları ile çevrili ferah bir ortama sahip olan Didim Orman Kampı, günübirlik piknik, çadır kampı ve karavan kampı için imkan sağlamaktadır. Yerleşim yerlerine oldukça yakın mesafede yer alan Didim Orman Kampı, çocuklu aileler tarafından da yoğun olarak ilgi görmektedir. 

Didim Orman Kampı ulaşım açısından en kolay bulunabilir kamp yerlerinden bir tanesidir. Hem toplu taşıma seçenekleri olsun, hem de kendi aracınız ile yapacağınız yolculuk güzergahı olsun, Tavşanburnu Tabiat Parkı’na kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Didim’de otobüs, dolmuş, midibüs, minibüs, taksi ve bisiklet ile Didim Orman Kampı’na ulaşabilirsiniz. Didim ile Didim Orman Kampı arası 6,6 kilometredir. Didim Otobüs Otogarından da, Didim Orman Kampı’na kolayca ulaşım sağlayabileceğiniz ulaşım araçları bulunmaktadır. Didim Orman Kampı girişinde otobüs durağı da bulunmaktadır.

Kendi aracınız ile Didim Orman Kampı’na gitmek isterseniz, Didim’e geldğinizde, Yalıköy mevkiine gitmeniz gerekmektedir. Yol üzerinde Didim Orman Kampı tabelası ve Tavşanburnu Tabiat Parkı tabelası bulunmaktadır. Navigasyon ve güzergah yardımı talep ederseniz, sizler için alt kısımda paylaştığımız Google Haritalar bağlantımızı inceleyebilirsiniz. Keyifli yolculuklar dileriz…

Konum Bilgisi: https://goo.gl/maps/bTrjdD3F5KbZny6p7
İletişim Bilgisi: 0 (256) 825 52 55

Hiç yorum yok

Tema resimleri kelvinjay tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.